SAGA OKO PRODAJE NUKLEARNIH PODMORNICA AUSTRALIJI SE NASTAVLJA Zašto svi strahuju od nabavke REAKTORA
Foto: EPA-EFE/RICHARD WAINWRIGHT

AMBICIJE SE ŠIRE

SAGA OKO PRODAJE NUKLEARNIH PODMORNICA AUSTRALIJI SE NASTAVLJA Zašto svi strahuju od nabavke REAKTORA

Planeta -

Odluka Sjedinjenih Država da Australiji prodaju nuklearne podmornice naišla je s jedne strane na dobravanje, ali sa druge na mogo veći bes. Ako izuzmeo Francuze, koji su prirodno pobesneli zbog propasti posla, protivnici širenja nuklearnog naoružanja, koji smatraju da će deljenje osteljive tehnologije poput nukelarnih reaktora za pogon podmornica stvoriti opasan presedan, da i ostale države nabave nuklearno naoružanje.

Foreign affairs, koji se inače duže vreme bavi paktom AUKUS koji je formiran zbog sve jače kinske ekspanzije na Pacifiku ima za cilj da spreči agresivnu ekspanziju Pekinga, a upravo rasoređivanje budućih australijskih nuklearnih podmornica, za razliku od onih prvobitnih na klasični pogon koje je vlada u Kanberi prvo pristala da nabavi od Francuske imati vojne prednosti, jer će umanjiti sposobnost Pekinga da bezbrišno se pojavljuje na tom prostoru i ublažavanje mišljenja da Sjedinjene Države nisu sposobne ili ne žele da brane svoje saveznike na Pacifiku.

Vojna ekspanzija Pekinga piše ovaj poznati stručni časopis sve više pažnje poklanja upravo podmornicama, a usutpanje osetljive tehnologije poput nukelarnih reaktora je deo novog bezbednosnog partnerstva sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Državama, što je bilo neazmislivo do pre par godina.

Ono čega se protivnici širenja nukelarne tehnologije najviše prate jeste da će Australijska nabavka proširiti apspiracije, da i druge zemlje nabave nukleranu tehnolgiju za gradnju podmornica poput Irana, Saudijske Arabije i Južne Koreje koji će sigurno poći tim putem da koriste nuklearnu energiju u pomorstvu. To bi kako oni zaključuju bilo i tehnički moguće zahvaljujući rupi u Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja (NPT), koja ovim državama dozvoljava da u tu svrhu uklone nuklearne materijale iz režima zaštite Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Strahuje se da bi se te zemlje, nakon što su dobile gorivo za nukelarni reaktor, pod izgovorm da će se koristiti u podmorničkoj tehnologiji, okrenu stvari i to gorivo iskoriste za izradu nuklearne bombe, izdvajanjem viskoobogaćenog uranijuma.

Politikolog Nikolas Miler smatra da se to neće dogoditi i da su SAD na nuklearne ambicije Pakistana i indije gledali savim mirno i da suština nije u tome što će se Australiji prodati nuklearne podmornice, već je glavni problem srušeni irački sporazum o nuklearnoj energiji, sam rusko-američki sporazum o ograničenju strateškog naoružanja koji je propao i brzo nagomilavanje novih nuklearnih kapaciteta Kine, koji predstavljaju izazov u nastojanju da se smanji nuklearno naoružanje.

Kako piše ovaj časopis Sjedinjene Države će najverovatnije rekator izgraditi kod sebe i takvog ga poslati u Australiju i stavljen u podmornice. Otvaranje reaktora za pristup nukelarnom gorivu bi bilo izuzetno teško fizički i gotovo samoubilačka misija, jer bi svako ko to učini bio izložen nezaštićenom, visoko radioaktivnom nuklearnom materijalu.

U praktičnom smislu, to znači da sporazum neće dati Australiji mogućnost da nekako preusmeri gorivo koje dobija iz Sjedinjenih Država. Istina je da bi Australija bila prva država bez nuklearnog naoružanja koja je nabavila mornaričke nuklearne reaktore koje pokreće visoko obogaćeni uranijum, ali umesto da daju slobodan prolaz budućim nuklearnim aspirantima, čini se da okolnosti postavljaju vrlo uski presedan.

Stručnjak za nuklearnu politiku Dećjms Akton kao i drugi kritičari AUKUS-a, uključujući bivšu zamenicu generalnog sekretara NATO-a Rose Gotemoler, takođe su predložili da bi Sjedinjene Države trebalo da ohrabre Australiju da kupi francuske podmornice na nuklearni pogon koje rade na niskoobogaćenom uranijumu (LEU), umesto na američkim podmornicama sa visokoobogaćenim HEU-om. . LEU predstavlja manji rizik od širenja jer nije prikladan za direktnu upotrebu za nuklearno oružje. Brojne države koje nemaju nuklearno oružje već poseduju zalihe LEU -a, što znači da ne bi bilo ništa novo u korišćenju ove tehnologije u Australiji. I dovodeći Francusku u AUKUS, ovi kritičari tvrde da bi Sjedinjene Države takođe mogle da izleče raskol koji je sporazum izazvao unutar NATO -a.

Iz perspektive širenja, zapravo nije jasno da je davanje zelenog svetla pomorskim pogonima na bazi LEU-a zaista bolje jer se takvi reaktori moraju redovno puniti gorivom, što predstavlja izgovor za države da razviju domaće mogućnosti obogaćivanja kako bi proizvele potrebno gorivo. Kada država može proizvesti LEU, relativno je jednostavno dodatno je obogatiti HEU potreban za bombu.

Drugo, nuklearne podmornice konstruisane u SAD-u superiornije po performansama od svojih francuskih kolega. Oni su znatno veće i nose više oružja. I američke nuklearne podmornice imaju senzorski paket na trupu koji dramatično poboljšavaju njihove sposobnosti. Pristup ovim senzorima - i stalnim nadogradnjama softvera za njih tokom vremena od strane američkih laboratorija i industrije - deo je onoga što Australija dobija sporazumom. Francuska jednostavno ne može pružiti ovu sposobnost. Nema sumnje da je ovo deo onoga što je Australiju motivisalo da sklopi sporazum sa Amerikancima.

Najvjerovatniji uzrok buduće nuklearne proliferacije u regionu proizlazi iz sve veće zabrinutosti američkih saveznika da se moraju sami suprotstaviti Kini i da njihova konvencionalna odbrana neće biti dovoljna, što ih dovodi do toga da sami osiguraju svoju sigurnost nuklearnim oružjem. Dogovor o podmornicama sa Australijom pomaže pri ublažavanju tovi strahovi signaliziraju političku posvećenost Sjedinjenih Država regionu i jačaju kritične konvencionalne vojne sposobnosti. Važno je ne preceniti prednosti sporazuma, ali one deluju izvesnije od njegovih potencijalnih nedostataka.

Kurir.rs/A.M./Foreign Affairs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track