STRATEGIJA STROGOG KARANTINA NIJE DALA REZULTATE: Premijerka Novog Zelanda priznala - idemo na suživot sa koronom! VIDEO
Foto: EPA / Gian Ehrenzeller, Shutterstock

pandemija

STRATEGIJA STROGOG KARANTINA NIJE DALA REZULTATE: Premijerka Novog Zelanda priznala - idemo na suživot sa koronom! VIDEO

Planeta -

Novi Zeland počeo je da se udaljava od politike nulte tolerancije prema koronavirusu i tvrdog karantina. Naime, nakon što je početkom pandemije zemlja zatvorila granice, prijavljeno je samo 4409 slučajeva zaraze i 27 smrtnih slučajeva.

Ali, pojavljivanjem delta-soja brojevi novozaraženih su počele rasti. Delta-soj doveo je glavni grad Okland do dugotrajnog zatvaranja. Iako je šest nedelja imao stroge mere koje su uključivale stroga ograničenja kretanja, grad je u utorak izvestio o 24 novozaraženih.

Premijerka Džasinda Ardern je priznala kako višednevna ograničenja nisu uspela da smanjr broj novozaraženih, odnosno brojku dovesti na nulu, javlja CNN.

"U velikoj meri smo stavili pandemiju pod kontrolu, ali s delta-varijantom virusa strategiju 'nula COVID-a' neverovatno je teško sprovesti", priznala je ona. Takođe je priznala da duga razdoblja strogih ograničenja nisu uspela dovoljno smanjiti brojke i kako je prelazak sa strategije "nula COVID-a" na strategiju saživota s koronom uvijek bila opcija, "ali je delta-soj to ubrzao".

Ardern je rekla da ne žali što je u poslednjih 18 mjeseci primijenila tu strategiju jer je spasila živote.

"Eliminacija je bila važna jer nismo imali vakcinu. Sada imamo", rekla je ona.

Najavila je uvođenje potvrda o vakcinaciji, odnosno COVID pasoša, koje će od novembra biti obavezne za odlazak na masovna okupljanja.

Ardern je poručila da će certifikati pomoći da se velika okupljanja, poput muzičkih festivala, ne pretvore u mesta širenja virusa.

Premijerka Ardern sredinom oktobra uvela je ono što je trebalo biti "kratko i oštro" zatvaranje zemlje kao odgovor na izbijanje epidemije u Oklandu, ali dok se ostatak zemlje uglavnom vratio normalnom životu, taj grad na severnom ostrvu ostao je "zaključan" već oko sedam nedelja.

Od sutra ipak dolazi do popuštanja određenih ograničenja.

Kurir.rs/Večernji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track