OVIM INTERVJUOM JE POČELA NOĆNA MORA ZA FEJSBUK Bivša radnica kompanije iznela ŠOKANTNE DETALJE DRUŠTVENE MREŽE VIDEO
Foto: Printscreen YT/CBS news/60 minutes

UZBUNJIVAČICA PROGOVORILA

OVIM INTERVJUOM JE POČELA NOĆNA MORA ZA FEJSBUK Bivša radnica kompanije iznela ŠOKANTNE DETALJE DRUŠTVENE MREŽE VIDEO

Planeta -

Uzbunjivačica Frensis Haugen (37), koja je radila kao menadžer proizvoda u timu za građanski integritet na Fejsbuku, u nedelju je dala intervju za mrežu CBS rekavši da dokumenti koji su procureli dokazuju da je Fejsbuk više puta davao prioritet "rastu nad sigurnošću".

Fejsbuk je saopštio da je curenje podataka pogrešno i zanemario je pozitivno istraživanje koje je sprovela kompanija.

U intervjuu za CBS -ov program 60 minuta, Haugen je rekla da je napustila Fejsbuk ranije ove godine zbog ogorčenja na kompaniju. Pre odlaska, kopirala je niz internih beleški i dokumenata.

Ona je te dokumente podelila sa Volstrit žurnalom, koji je u poslednje tri nedelje objavljivao materijale u serijama.

Ova otkrića su uključivala dokumente koji su pokazali da se kompanija različito odnosi prema slavnim ličnostima, političarima i visokim korisnicima Fejsbuka. Dokumenta koja su procurela su otkrila da su se politike moderiranja primenjivale drugačije, ili uopšte nisu primenjivale na takve naloge - sistem poznat kao KSCheck (unakrsna provera), prenosi BBC.

Još jedno curenje podataka pokazalo je da se Fejsbuk takođe suočava sa složenom tužbom grupe sopstvenih akcionara.

Grupa navodi, između ostalog, da je Fejsbuk isplatio 5 milijardi dolara (3,65 milijardi funti) američkoj Federalnoj trgovinskoj komisiji za rešavanje skandala s podacima o Kembridž Analitici, bio je toliko visok jer je osmišljen da zaštiti Marka Cukerberga od lične odgovornosti.

Istraživanje koje je sproveo fejsbuk pokazalo je da Instagram ima ozbiljne posledice po mentalno zdravlje tinejdžera, a Fejsbuk rezultate tog istraživanja nije podelio sa javnošću.

Navodno čak 32 odsto tinejdžerki koje su ispitane rekle su da se osećaju loše zbog svojih tela, a korištenje Instagrama pokrenulo ih je da se osećaju još gore.

Haugen u svom izveštaju nije štedela bivšeg poslodavca.

-Bilo je sukoba interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za Fejsbuk, rekla je.

-Facebook je u više navrata odlučio da postupi u vlastitom interesu, zbog zarade više novca, dodala je.

Fejsbuk je oštro demantovao ove tvrdnje, navodeći da su potrošili velike količine novca na bezbednost.

-Tvrdnja da zatvaramo oči na povratne informacije zanemaruje značajna ulaganja, uključujući napore 40.000 ljudi koji rade na sigurnosti Fejsbuka, kao i naše ulaganje od 13 milijardi dolara od 2016. godine, rekla je Lena Pitš, direktorka Fejsbukovih komunikativne politike.

Hagen je takođe navela nerede u Kapitol Hilu u januaru, tvrdeći da je Fejsbuk pomogao da se podstakne nasilje.

Rekla je da je Facebook uključio sigurnosne sustave kako bi smanjio dezinformacije tijekom američkih izbora - ali samo privremeno, piše BBC.

Rekla je da je Fejsbuk uključio sigurnosne sisteme kako bi smanjio dezinformacije tokom američkih izbora, ali samo privremeno.

Gostujući na CNN -u, potpredsednik za globalne poslove Nik Kleg rekao je da je smešno sugerisati da je Fejsbuk odgovoran za nerede.

-Mislim da ljudima daje lažnu utehu da pretpostavke da mora postojati tehnološko ili tehničko objašnjenje za pitanja političke polarizacije u Sjedinjenim Državama, rekao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track