Najnovije vesti

NOBELOVA NAGRADA ZA HEMIJU Ova dvojica naučnika dele prestižno priznanje
Foto: EPA-EFE/Claudio Bresciani SWEDEN OUT

posebno priznanje

NOBELOVA NAGRADA ZA HEMIJU Ova dvojica naučnika dele prestižno priznanje

Planeta
13:25h

Ovogodišnji laureati Nobelove nagrade za hemiju su dvojica naučnika - Benjamin List i Dejvid Mekmilan za razvoj asimetrične organokatalize, saopštio je danas Nobelov komitet za dodelu nagrada.

Dvojica naučnika dele prestižnu nagradu za otkriće "genijalnog oruđa za izgradnju molekula".

Upotreba organokatalize doprinela je istraživanju novih farmaceutskih proizvoda i učinila da hemija bude zelenija, navodi se u obrazloženju Akademije.

Naučnici su dugo verovali da postoje samo dve vrste katalizatora, metali i enzimi. Nezavisno jedan od drugog, List i Makmilan su razvili treći tip - asimetričnu organokatalizu koja se nadovezuje na male organske molekule.

Nobelovu nagradu za hemiju prošle godine su dobile Francuskinja Emanuel Šarpantije i Amerikanka Dženifer A. Daudna za razvoj metode modifikovanja genoma, tehnika poznata kao CRISPR.

Sezona Nobela počela je u ponedeljak saopštavanjem dobitnika Nobelove nagrade za medicinu. Juče je saopšten dobitnik Nobelove nagrade za fiziku.

Novčani iznos nagrade potiče od zaveštanja koje je ostavio tvorac nagrade, švedski pronalazač Alfred Nobel, koji je umro 1895. godine.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja