CENA GASA U EVROPI OBARA NOVI REKORD Vrednost prešla brojku od 1.900 dolara za kubni metar!
Foto: EPA/CLEMENS BILAN

podaci sa berze „ICE Futures“

CENA GASA U EVROPI OBARA NOVI REKORD Vrednost prešla brojku od 1.900 dolara za kubni metar!

Planeta -

Cene gasa iz dana u dan skaču, a danas su oborile novi rekord – vrednost novembarskih fjučersa prešla je brojku od 1.900 dolara za kubni metar, pokazuju podaci sa berze „ICE Futures“.

Ovo je drastičan skok u odnosu na jučerašnje cene, koje su iznosile oko 1.400 dolara za kubni metar, koje su takođe bile rekordne u odnosu na celokupnu istoriju trgovine plavim energentom.

S tim u vezi oglasila se evropska komesarka za energetiku Kadri Simson koja je rekla da će cene gasa biti visoke tokom cele zime i tek će na proleće krenuti da padaju.

Stoga je upozorila da bi EU trebalo da se pripremi ka svim budućim potencijalnim krizama u energetici i najavila da će uskoro Evropska komisija predstaviti plan reforme gasnog tržišta. O tome je govorila i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uoči samita EU – Zapadni Balkan, koji se održava u Sloveniji, a kako je rekla, EU bi trebalo u dugoročnoj perspektivi da se preorijentiše na obnovljive tipove energije što će omogućiti stabilnije cene i energetsku nezavisnost Evrope.

„Čak 90 odsto potrebe gasa uvozimo, a obnovljiva energija pripada samo nama“, kazala je ona.

Kako prevazići ovu monetarnu krizu u EU i hoće li se i koliko ona „preliti“ na Srbiju, u emisiji „Energija Sputnjika“ razgovarali su stručnjak za energetiku Jelica Putniković i prof. dr Goran Radosavljević, direktor FEFA instituta:

Pet zemalja EU traže istragu

Pet zemalja EU – Francuska, Španija, Češka, Rumunija i Grčka – pozvale su da se pokrene istraga zbog čega je cena gasa dostigla istorijske maksimume.

Ova inicijativa predstavljena je u zajedničkoj izjavi ministara ekonomije tih pet evropskih zemalja, koja je objavljena na sajtu Ministarstva ekonomije Francuske.

„Funkcionisanje evropskog gasnog tržišta je neophodno istražiti kako bi se utvrdili razlozi zbog čega su aktuelni ugovori o kupovini gasa nedovoljni“, navedeno je.

Pored toga, ministri su se saglasili da je neophodno uspostaviti pravila po pitanju količine gasa kako bi se smanjila šansa za tolikim skokovima cene plavog energenta.

O tome da li Evropi preti energetsko siromaštvo u emisiji Energija Sputnjika razgovarali su stručnjak za energetiku Jelica Putniković i Željko Marković, lider za energiju i resurse u kompaniji Dilojt Srbija:

Pa gospodo iz Briselske kuhinje gledajte, jer ste vi to tražili. U svakom slučaju vama će biti toplo, a obićnim građanima?Pa i oni nek razmisle sa kim njihova država treba da razvija dobre odnose.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track