RATNA KRILA MOJSIJEVIH SINOVA U JOM KIPURSKOM RATU 1973. Vazdušna bitka kod El Mansoura! Mig-21 protiv F 4 i A 4
Foto: Printscreen/Youtube

Minijature Hladnog rata

RATNA KRILA MOJSIJEVIH SINOVA U JOM KIPURSKOM RATU 1973. Vazdušna bitka kod El Mansoura! Mig-21 protiv F 4 i A 4

Planeta -

Vazdušna bitka kod El Mansoura je jedna od najvećih bitaka u vazduhu tokom Jom Kipurskog rata.

Bitka se odigrala 14.oktobra 1973. iznad grada El Mansoura u blizini delte reke Nila, na čijem je obližnjem aerodromu bazirao 104. vazduhoplovni puk RV Egipta, koji je tokom celog toka rata predstavljao udarnu pesnicu lovačke avijacije Egipta u sukobu sa lovcima RV Izraela.

Zadatak RV Izraela je bio uništiti 104. vazduhoplovni puk i preuzeti potpunu kontrolu vazdušnog prostora, pri čemu je trebalo sprečiti isti da pruži lovačku zaštitu egipatskim oklopnim jedinicama, koje su istog dana krenule u opšti napad na izraelske oklopne jedinice.

Izraelski avioni su se egipatskoj vazduhoplovnoj bazi približavali iz pravca Sredozemnog mora. Negde oko 15 časova i 30 minuta jedinice VOJIN su obavestile svoje snage da se vazduhoplovnoj bazi približava 60 aviona sa Sredozemnog mora u tri pravca.

Jedan talas je prilazio iz pravca Port Saida, drugi iz pravca Damieta i treći iz pravca Baltima, zapadno od Damieta. Hosni Mubarak je naredio svojim lovcima da presretnu sve tri napadačke formacije neprijatelja.

Odmah po poletanju 16 lovaca MiG-21 je formiralo zaštitni kišobran iznad grada. Zadatak te grupe lovaca bio je da razbiju formaciju izraelskih aviona, i da ih tako ranjive prepuste drugom talasu lovaca MiG-21 koji su upravo poletali.

Pored 16 lovaca MiG-21 koji su upravo poleteli u drugom talasu, kao ispomoć lovačkim snagama koji su u tom trenutku vodili borbu iznad El Mansoura, iz baze Tanta poletelo je 8 lovaca MiG-21.

Lovci MiG-21 su presreli izraelsku formaciju, desetak kilometara severno od El Mansoura. U 15 časova i 38 minuta egipatske radarske instalacije su otkrile drugu grupu izraelskih aviona.

Ta grupa od 16 aviona dolazila je preko Mediterana u brišućem letu, na nju je iz baze Ebu Hamad poslato 8 lovaca MiG-21. Počela je ogorčena vazdušna borba. U jednom trenutku u vazdušnim duelima bilo je uključeno 64 lovca MiG-21 i oko 120 izraelskih aviona F-4 i A-4.

Nekoliko izraelskih aviona uspelo je da stigne do aerodroma i da ga bombarduje. U 15 časova i 52 minuta radari otkrivaju novi talas od 60 izraelskih aviona.

Zadatak ovog talasa izraelskih aviona bio je da napadne ciljeve koje nisu uništila prethodna dva napadačka talasa.

Prema toj grupi je poletelo 8 lovaca MiG-21, 102. vazduhoplovnog puka iz baze Inshas u blizini Kaira radi presretanja ovog poslednjeg talasa. Nakon što u potpunosti nisu postigli svoj cilj uništenje vazduhoplovne baze kod El Mansoura, izraelski avioni su se počeli izvlačiti iz borbe.

Poslednji izraelski avioni napustili su ovaj prostor u 16 časova i 08 minuta. Ova vazdušna borba trajala je 53 minuta, Izrael je izgubio 17 aviona a Egipat 7 aviona. Iako izraelski avioni nisu u potpunosti ostvarili zadati zadatak, ipak su postigli drugi važniji cilj, omogućili su izraelskim oklopnim jedinicama pobedu u tenkovskoj bici koja se vodila u istom trenutku kada i vazdušna bitka kod El Mansoura.

Egipćani su svoje oklopne snage izvukli ispod PVO kišobrana i bez zaštite lovačkih aviona poslali u napad na izraelski oklopni bataljon. U cilju prodora kroz izraelsku odbranu i zaposedanje prevoja Mitla, Gida i Kamfija, Egipćani izvode napad samo s tenkovima.

Izraelci su im pripremili dinamičnu zasedu, sastavljenu od tri elementa. Prva dva su činili tenkovi, a treći helikopteri i borbeni avioni. Kada je masa s više od 1000 egipatskih tenkova krenula u napad, suprotstavio im se izraelski oklopni bataljon koji se povlačio pod borbom. U tom trenutku aktiviran je mehanizam postavljene klopke.

Dana 15. oktobra avioni F-4 su napali egipatske avione MiG-21. U toj vazdušnoj borbi jedan F-4 je oboren a drugi oštećen. U naredna tri dana, tokom izraelskih napada na egipatske SAM rakete tri aviona F-4 bivaju oborena a četiri teže oštećana.

Dana 18. oktobra, četiri sirijska lovca MiG-17 obaraju izraelski lovci fantom-II koristeći nove rakete šafrir (Shafrir). Dva dana posle, nekoliko lovaca F-4 bivaju oboreni egipatskim raketama SAM.

Do sredine oktobra, 37 aviona F-4 je izgubljeno većinom od dejstava SAM raketa i PAA. Dodatnih 6 je teško oštećeno tako da su morali biti otpisani.

NAPOMENA: U izradi teksta korišćen materijal pod nazivom "Ratna krila Mojsijevih sinova".

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track