SILUJU IH DRŠKAMA OD METLI, URINIRAJU PO NJIMA: Procurili snimci mučenja i zlostavljanja iz ruskih zatvora UZNEMIRUJUĆI VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube/Gulag.net

pokrenuta istraga

SILUJU IH DRŠKAMA OD METLI, URINIRAJU PO NJIMA: Procurili snimci mučenja i zlostavljanja iz ruskih zatvora UZNEMIRUJUĆI VIDEO

Planeta -

Ruske vlasti saopštile su da istražuju optužbe o mučenju i silovanjima u njihovom zatvorskom sistemu, nakon što su procurili snimci na kojima se vidi zlostavljanje zatvorenika.

Više od hiljadu snimaka prosleženo je grupi za zaštitu ljudskih prava Gulagu.net koja tvrdi da su uznemirujući snimci dokaz da su ljudi bili mučeni.

Na snimcima se vidi kako muškarca siluju drškom od metle u zatvorskoj bolnici u gradu Saratovu, kako jedan zatvorenik siluje drugog koji je vezan za krevet, kao i grupa zatvorenika koja urinira po trećem muškarcu.

Najmanje 40 zatvorenika snimljeno je kako ih brutalno napastvuju, ali aktivisti navode da je verovatnija brojka žrtava oko 200.

Bolesna šema upravljanja zatvorima otkrivena je kada je procurio snimak koji je iz arhiva ruskog Federalnog zatvorskog sistema (FSIN) prokrijumčario anonimni Belorus koji tvrdi da je njegov posao bio da arhivira snimke dok je bio u zatvoru.

Sada slobodan i bezbedan na Zapadu, beloruski programer je snimke poslao Gulagu.net koji su ih objavili.

Aktivisti iz Gulaga.net tvrde da su se silovanja i mučenja organizovala u šest ruskih regiona - Saratov, Vladimir, Irkuts, Belogorod, TransBajkal i Kamčatka i da su snimci sada prosleđeni Ujedinjenim nacijama i Savetu Evrope.

"Zovemo ga beloruski Snouden", rekao je Vladimir Osečkin koji vodi Gulagu.net aludirjaući na uzbunjivača Edvarda Snoudena.

Portparol Kreljma Dmitri Peskov rekao je da će, ako autentičnost materijala biti potvđena, to biti razlog za ozbiljnu istragu. "Ali, najpre je potrebno brzo ali smireno ovo razmotriti i utvrditi da li su snimci autentični", rekao je on.

U međuvremenu, pukovnik Aleksej Fedotov, šef FSIN zatvora u Saratovu podneo je ostavku a rusko tužilaštvo je pokrenulo istragu. Navodno su je FSIN otpustio i trojicu zaposlenik i glavnog lekara u Saratovu.

"Ruske vlasti su tipično licimerne i rade sve što mogu da se distanciraju od ovog pojasa mučenja koji su stvorili FSIN i FSB generali", rekao je Osečkin i dodao da snimci "potvrđuju" da ruske zatvorske vlasti i tajne službe koriste silovanje i druge oblike mučenja da bi zatvorenike naterali na saradnju i potpisivanje lažnih priznanja, jer ih ucenjuju snimcima.

Inače, sajt Gulagu.net je blokiran u Rusiji, navodno na zahtev ruskih vlasti ali oni svejedno navode da će naći način da objave još snimaka do kojih su došli.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track