TUGA: Gorila čiji je selfi postao viralan i koja je osvojila srca miliona, uginula u naručju čoveka koji ju je spasao kao bebu
Foto: Image Netflix / Film Stills / Profimedia

kongo

TUGA: Gorila čiji je selfi postao viralan i koja je osvojila srca miliona, uginula u naručju čoveka koji ju je spasao kao bebu

Planeta -

Planinska gorila Ndakasi koja je postala svetska senzacija kada je pozirala za selfi sa rendžerom, uginula je u naručju svog "prijatelja" koji ju je spasao kada je bila mladunče.

Gorila Ndakasi (14), koju je 2007. godine u prašumi pronašao rendžer Andre Bauma (49), nakon dvonedeljne borbe sa bolešću uginula mu je na rukama u Nacionalnom parku Virunga u istočnom Kongu.

Ndakasi su rendžeri Virunge spasili kada je bila dvomesečna beba nakon što su je pronašli kako grli mrtvu majku koju su nekoliko sati ranije ubili pripadnici naoružane milicije.

Prebačena je u park zajedno sa još jednom gorilom Ndeze sa kojom je svetsku slavu stekla 2019. kada je pozirala stojeći kao čovek, sa rendžerom Matjuom Šamavuom 2019. godine.

"Još jedan dan na poslu", bio je Šamavuov komentar na fotografiju koja je podeljena više hiljada puta pod društvenim mrežama.

Šamavu je rekao da su dve ženke gorile imitirale njegove poze pa se zato slikao sa njima i potom postavio fotografiju na društvene mreže.

Međutim, posle više od 10 godina života u Senkvekve centru Virunge, gorila je umrla posle duge bolesti tokom koje se njeno zdravstveno stanje rapidno pogoršalo, naveli su iz nacionalnog parka.

Ndakasi je uginula 26. sptembra u naručju Baume koji ju je 14 godina ranije spasao i čvrsto držao u naručju kako bi je zagrlio i umirio pošto su je pronašli. Na fotografiji poslednjeg udaha Ndakasi, vidi se gorila kako naslanja glavu na Baumine grudi dok je on drži.

"Bila je privilegija podržavati i brinuti o ovakvom divnom biću", rekao je Bauma. "Moglo bi se reći da je povukla na majku, Nijiransekueje, ćije ime znaći 'ona koja je srećna da dočeka druge'", dodao je on.

"Ponosan sam što sam bio Ndakasin prijatelj. Voleo sam je kao da mi je dete i njena vesela narav bi me svaki put oraspoložila", rekao je Bauma.

Ndakasi je preživela masakr svoje porodice ali zbog traume od gubitka kao i zbog toga što se dugo oporavljala, nije mogla da bude puštena u divljinu.

0355243531, mladunče, planinska gorila
foto: Mountain Gorilla Veterinary Project / Wenn / Profimedia

Masakr je doveo do toga da vlasti Konga ojačaju zaštitu planinskih gorila, čija je populacija u vreme masakra 2007. bila kritično ugrožena ali je sada njihov broj porastao za 47 posto, sa 720 koliko ih je bilo 2007. na 1063 koliko ih ima sada.

U poslednje dve decenije, lovokradice su ubile 200 rendžera koji svakodnevno rizikuju svoje živote za primate u ovoj ratom rastrgnutoj zemlji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track