ŠOK OTKRIĆE! KINESKI I AMERIČKI NAUČNICI PLANIRALI KORONU JOŠ 2018. GODINE: Tražili sredstva za mešanje različitih sojeva virusa!
Foto: Shutterstock

pandemija

ŠOK OTKRIĆE! KINESKI I AMERIČKI NAUČNICI PLANIRALI KORONU JOŠ 2018. GODINE: Tražili sredstva za mešanje različitih sojeva virusa!

Planeta -

Američki i kineski naučnici planirali su da stvore novi koronavirus pre izbijanja pandemije, procurili su novi podaci.

Naime, prošlog meseca je prijava za grant dodeljena američkoj Agenciji za napredne odbrambene istraživačke projekte (Darpa) otkrila da je međunarodni tim naučnika planirao da meša genetske podatke sličnih sojeva kako bi stvorio novi virus, piše Dejli Mejl.

Prijava za grant je podneta 2018. godine i procurela je u Drastiku, grupi za analizu porekla pandemije. Kako je za Telegraf rekao stručnjak Svetske zdravstvene organizacije, takav eksperiment bi rezultirao stvaranjem virusa koji ne postoji u prirodi.

Stručnjak, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da bi takva metoda, ako se sprovede, mogla objasniti zašto virus sličan virusu Sars-CoV-2 nikada nije pronađen u prirodi. Najbliži prirodni virus je soj Banal-52, prijavljen u Laosu prošlog meseca. On deli 96,8 odsto genoma Covid-19.

Do sada nije pronađen direktni predak, za koji se očekuje da ima 99,98 odsto sličnosti sa Sars-CoV-2. Stručnjak je za britanski Telegraf rekao da će proces opisan u aplikaciji stvoriti "novu sekvencu virusa, a ne 100-postotno podudaranje s bilo čim".

"Zatim bi sintetizovali virusni genom iz kompjuterske sekvence, stvarajući tako virusni genom koji ne postoji u prirodi, ali izgleda prirodno jer je prosjek prirodnih virusa. Zatim bi stavili tu RNK u ćeliju i vratili virus iz postojao je u prirodi, sa novom "osnovom" koja nije postojala u prirodi, ali je veoma, veoma slična jer je to prosek prirodnih baza ", rekao je stručnjak.

Predlog je odbijen, a baza virusa sojeva na Institutu za virusologiju u Vuhanu zatvorena je 18 meseci kasnije, što je onemogućilo proveru na čemu su naučnici radili i šta se dešava.

Naučnici sa instituta uporno su negirali navode da su u laboratoriji stvorili koronavirus. Prijavu za bespovratna sredstva podneo je britanski zoolog Piter Dasak u ime grupe u kojoj su bili Dasak Ecohelt Alajans, Vuhanski institut za virologiju, Univerzitet u Severnoj Karolini i Djuk NUS u Singapuru, preneo je Telegraf.

Stručnjaci su za list rekli da bi stvaranje "idealnog" prosečnog virusa moglo biti povezano sa stvaranjem vakcine koja bi delovala na sve koronaviruse.

Prošlog meseca pokazalo se da su SAD finansirale istraživanja slična onima navedenim u predlogu za grant 2018.

Dokumenti koje je pribavio Intersept pokazali su da su 2014. godine Nacionalni instituti za zdravlje (NIH) odobrili petogodišnji grant od 666.000 dolara godišnje (3,3 miliona dolara tokom pet godina) za Ekohelt Alajans, američku istraživačku organizaciju za koronavirus slepih miševa.

Savez Ekohrelta, u svom predlogu NIH, priznao je da postoje rizici od izloženosti SARS ili drugim CoV među osobljem, što bi ga onda moglo izvaditi iz laboratorije. NIH im je ipak dao novac, što je dr Entoni Fauči prethodno bio primoran da prizna u svedočenju pred Kongresom u maju ove godine. Savez Ekohelta je zatim donirao 599.000 dolara Institutu za virusologiju u Vuhanu.

U to vreme i u više navrata od tada, Fauči je poricao da je to istraživanje poznato kao "sticanje funkcija".

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track