DIPLOMATSKI PORAZ: Emanuel Makron podvio rep i vraća ambasadora u Australiju!
Foto: EPA / SARAH MEYSSONNIER / POOL

POMORSKI SAVEZ

DIPLOMATSKI PORAZ: Emanuel Makron podvio rep i vraća ambasadora u Australiju!

Planeta -

Sukob na relaciji Pariz-Kanbera nastao pošto je ostrvska zemlja odustala od kupovine francuskih podmornica vrednih 65 milijardi dolara

Reakcija na širenje uticaja Kine Australijska podmornica u luci u Sidneju
Reakcija na širenje uticaja Kine Australijska podmornica u luci u Sidnejufoto: Profimedija

Francuski predsednik Emanuel Makron simbolično je morao da prizna poraz u diplomatskom okršaju sa Australijom i odlučio je da vrati ambasadora svoje zemlje u Kanberu.

Makron je ljutito prošlog meseca povukao ambasadore Francuske iz Australije i SAD, nakon što su australijske vlasti odustale od ugovora o kupovini francuskih podmornica vrednih 65 milijardi dolara.

Nož u leđa

Australija je odlučila da odustane od francuskih podmornica i napravi pomorski savez sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom.

Zvanična Kanbera je najavila kupovinu američkih podmornica na nuklearni pogon kako bi se s novim saveznicima suprotstavila dominaciji Kine u Aziji.

Pariz o sporu sa SAD - Kriza je ozbiljna

Francuski šef diplomatije Žan-Iv le Drijan izjavio je da njegova zemlja do kraja oktobra želi da vidi konkretne rezultate o tri pitanja s kojima raspravlja s Amerikom. Le Drijan se sastao u Parizu sa Entonijem Blinkenom, državnim sekretarom SAD.

- Kriza je ozbiljna, nije rešena zato što smo nastavili dijalogom, i trajaće. Kako bismo izašli iz krize, neophodna su dela, a ne reči, rekao je francuski ministar.

Pre odlaska iz Pariza, Blinken, koji se sastao i sa predsednikom Makronom, razgovore je opisao kao "vrlo pozitivne i produktivne".

Makron i Bajden bi trebalo da se sastanu u Rimu na samitu čelnika Grupe 20.

Nakon što je zvanični Pariz taj potez Australije nazvao zabijanjem noža u leđa, Makron je bio toliko besan da je odbijao da odgovori na telefonske pozive australijskog premijera Skota Morisona, a na zatvorena vrata u Parizu je naišao i australijski ministar trgovine.

Sukob se preneo i na nivo Evropske unije, koja je prošle nedelje prekinula pregovore o trgovinskom sporazumu sa Australijom.

- Odnose sa Australijom počinjemo iz početka. Spor neće uticati na našu nameru da zadržimo regionalni uticaj u Pacifiku. Povratak ambasadora Francuske u Kanberu će doprineti odbrani naših interesa u raskidanju ugovora, rekao je francuski šef diplomatije Žan-Iv le Drijan.

Plaća penale

BBC napominje da su Francuska i Australija sporazum o podmornicama postigle 2016.

Zvanična Kanbera je već potrošila oko 900 miliona dolara za ispunjenje ugovora, a sada će morati da plati još 288 miliona dolara kazni za raskid ugovora.

Australijska šefica diplomatije Maris Pejn izjavila je da njena zemlja razume "veliko razočaranje Francuske".

- Mi cenimo naše odnose sa Francuskom, koja je važan partner i doprinosi stabilnosti u regionu. To se neće promeniti. Povratak ambasadora je dobrodošao korak u poboljšanju odnosa, rekla je ona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track