LAŠET SE POVLAČI SA ČELA CDU: Posle katastrofalnih rezultata na izborima u Nemačkoj gde je bio kandidat za kancelara
Foto: EPA / Sascha Steinbach

nemački izbori

LAŠET SE POVLAČI SA ČELA CDU: Posle katastrofalnih rezultata na izborima u Nemačkoj gde je bio kandidat za kancelara

Planeta -

Vođa nemačkih konzervativaca Armin Lašet najavio je danas da se povlači sa čela CDU-a, nakon katastrofalnih rezultata na izborima u septembru kada je bio kandidat CDU-za kancelara.

"Brzo ćemo se baviti pitanjem novog tima CDU-a", izjavio je u Berlinu.

Manje od godinu dana nakon što je od Angele Merkel preuzeo mesto šefa stranke, Lašet je rekao da će tražiti održavanje kongresa demohrišćana koji će odlučiti o budućnosti i reorganizaciji vođstva.

"Od povlačenja Angele Merkel iz predsedništva vodimo neprestanu raspravu o smeru stranke", dodao je on.

List Bild prenosi da bi kongres trebalo da se održi u prvoj polovini decembra u Drezdenu.

Birači smatraju Armina Lašeta najodgovornijim za najlošiji izborni rezultat koji su konzervativci postigli u istoriji moderne Nemačke.

U ispitivanjima javnog mnjenja ,velika većina smatra kako da Lašet kao kandidat stranke koja nije osvojila najviše glasova na izborima, ne može da bude kancelar i dobije mandat za sastavljanje vlade.

Na parlamentarnim izborima 26. septembra najviše glasova, 25,8 posto je osvojila Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD), iza koje slijedi Unija CDU/CSU s 24,1 posto, treći su Zeleni s 14,8 te liberali FDP s 11,5 posto.

U četvrtak su počeli pregovori između SPD-a, stranke Zelenih i Liberalno-demokratske stranke (FDP) o formiranju koalicione vlade na čelu sa socijaldemokratskim kancelarskim kandidatom Olafom Šolcom.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track