VEĆ 23 GODINE BEŽI PRAVDI: Američki maršali slučajno primetili jednog od najtraženijih begunca, napravio je NEVEROVATNU GREŠKU
Foto: Printscreen/Twitter

da li ste videli ovog čoveka

VEĆ 23 GODINE BEŽI PRAVDI: Američki maršali slučajno primetili jednog od najtraženijih begunca, napravio je NEVEROVATNU GREŠKU

Planeta -


Džon Rufo smatra se jednim od najtraženijih begunaca u SAD. Proglašen je krivim za proneveru 350 miliona dolara i osuđen na 17,5 godina zatvora, ali se nikad nije javio na odsluženje kazne.

Američki maršali, agencija za sprovođenje zakona koja deluje u okviru Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država, zatražili su od javnosti da im pomogne u identifikovanju muškarca koji liči na osobu koja je već 23 godine u bekstvu.

Kako prenosi CNN, Džon Rufo je krajem 1990ih proglašen krivim za proneveru 350 miliona dolara i osuđen na zatvorsku kaznu od 17 i po godina, ali se nikada nije javio na odsluženje kazne. Oko 13 miliona dolara proneverenog novca nikada nije pronađeno. Jedan je od najtraženijih begunaca u SAD.

Istražiteljima je u septembru 2016. godine dojavljeno da je Rufo, koji sada ima 66 godina, viđen na bejzbol utakmici Boston Red Soksa i Los Andželes Dodžersa mesec dana ranije u Los Anđelesu i da je on navodno sedeo u četvrtom redu iza baze, obučen u plavu majicu.

Snimak utakmice potvrdio je da je muškarac koji odgovara Rufovom opisu sedeo nekoliko redova iza baze. Maršali su rekli da je Rufo poslednji put viđen 1998. godine na bankomatu u Njujorku.

Istražitelji su uspeli da saznaju ko je kupio kartu za to mesto ali ne i identitet čoveka u plavoj majici. Rufo je sada tema podkasta "Jeste li videli ovog čoveka?" koji producira američka televizijska kuća ABC Njuz.

Nakon što je proglašen krivim za jednu od najvećih pronevera u istoriji SAD-a, Rufu je određena kaucija od 10 miliona dolara i naređeno mu je da se 9. novembra 1998. javi u zatvor u saveznoj državi Nju Džersi kako bi počeo da služi kaznu od 210 meseci. On se nikada nije pojavio u zatvoru a sutradan je za njim izdata poternica.

Maršali su otkrili da se Rufo tog 9. novembra u iznajmljenom automobilu odvezao do parkinga aerodroma DŽFK. Veruje se da je auto rentirao negde na Menhetnu i da je na putu do aerodroma podigao nešto novca sa bankomata.

Ako je muškarac u plavoj majici zaista Rufo, istražitelji kažu da gotovo sigurno koristi pseudonim.

Maršali su rekli da su tokom potrage za Rufom istražili stotine dojava koje su im pristigle iz Amerike i sveta. Premda je Rufo tokom godina navodno viđen više puta, snimak sa bankomata je poslednji potvđeni snimak begunca.

Maršali su rekli da je Rufo u trenutku nestanka bio visok 165 centimetara i težak oko 77 kilograma.

"Zna se da je vešt sa kompjuterom i voli fina vina, kockanje i lepe hotele", navodi se u saopštenju Maršala. "Navodno nije tolerantan na laktozu. Rufo je bio poznat kao vešt pripovedač, neko ko je voleo da rastegne istinu i želeo je da mu se drugi dive. Smatra se vrnim manipulatorom", dodaje se u soapštenju.

Kao biznismen u Njujorku, Rufo je tokom karijere stekao brojna međunarodna poznanstva. Putovao je na Arubu a bio je i zainteresovan za Italiju. S obzirom na jake međunarodne veze i mogućnost da živi "preko bare", poternica je izdata na sedam jezika.

Maršali takođe nude nagradu od 25.000 dolara za informaciju koja bi dovela do Rufovog hapšenja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track