RUSIJA PORUČILA EVROPI: Severni tok 2 će pomoći u smanjenju cena gasa, ali morate prvo da ga odobrite! Nemačka pod pritiskom
Foto: EPA/ Clemens Bilan

čeka se sertifikat

RUSIJA PORUČILA EVROPI: Severni tok 2 će pomoći u smanjenju cena gasa, ali morate prvo da ga odobrite! Nemačka pod pritiskom

Planeta -

Nakon što su cene dosegle vrhoglave visine, Moksva je pozvala nemačke vlasti da što pre odobre Severni tok 2 i tako smanje udar na džep Evropljanima.

Ruski potpredsednik vlade Aleksander Novak kaže da bi sertifikat za Severni tok 2, podvodni gasovod, koji nemačko regulatorno telo još uvek nije izdalo, mogao da spusti vrtoglave cene gasa u Evropi.

Cene gasa naglo su skočile zbog potražnje, naročito iz Azije gde je nivo zaliha izuzetno nizak.

Cene gasa u Holandiji, koje se uzimaju kao reper za Evropu, gotovo su osam puta veće u odnosu na cene s početka godine i postigle su u sredu ujutru apsolutni rekord od 150 evra za megavat, da bi popodne pale na 114 evra.

"Mislim da postoje dva faktora koja bi mogla na neki način da ohlade trenutnu situaciju. Prvo je, naravno, definitivna sertifikacija i što brže odobrenje za puštanje u rad Severnog toka 2", rekao je Novak na sastanku vladinih zvaničnika i šefova energetskih kompanija.

Severni tok 2 koji ide od Rusije ispod Baltičkog mora do Nemačke još uvek čeka odobrenje Nemačke i to bi moglo da potraje nekoliko meseci. Sjedinjene Države žestoko su se protivile Severnom toku 2 koji smatrjau političkim projektom i za koji veruju da će učiniti Evropu "zavisnom" od ruskog gasa.

Novak je ocenio i da bi povečana prodaja Gaspromovog gasa takođe mogla da smiri divljanje cena. Ruski energetski gigant je 2018. pokrenuo platformu za elektronsku prodaju (ESP) gasa Evropi, i to strankama za srednjim i dugoročnim ugovorima. Od avgusta je, međutim, prodaja gasa suspendovana, podseća Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je predsedavao sastankom, pristao je na predloženo povećanje prodaje, ali je upozorio da je prvo potrebno podmiriti potrebe Rusije.

Novak je ocenio i da bi krivac za "divljanje" cena gasa mogla da bude i neka vrsta sumnjive trgovine koja je odražava realno stanje snabdevanja i potražnje. Igor Sečin, šef rosnefta zatražio je od Putina dozvolu za izvoz prirodnog gasa iz Rusije. Ne zna se kako je Putin odgovorio pošto državna televizija nije emitovala njegovu reakciju.

Putin je na sastanku rekao da je Evropa pogrešila što je smanjila udeo u dugoročnim dogovorima o kupovini prirodnog gasa u korist neposredne kupovine, jer su tu cene skočile. "Evropska komisija se fokusirala na to da ugasi dugoročne sporazume i prebaci se na neposredno tržište što se, kao što vidimo, pokazalo kao greška", rekao je on.

Gasprom ne želi da učestvuje na neposrednom tržištu gasa i više voli dugoročne sporazume koji mogu da potraju i 25 godina.

Putin je podsetio da je Rusija bila pouzdan snabdevač energijom Evrope, a sa povećanjem izvoza gasa, mogli bi i da obore rekord. On je naveo i da će prevoz ruskog gasa preko Ukrajine prevazići okvire dogovorene Gaspromovim ugovorom sa Kijevom.

Putinov portarol Dmitri Peskov rekao je ranije danas da Rusija ni na koji način nije umešana u skok cena gasa u Evropi, posle optužbi Međunarodne agencije za energetiku i Evropskog parlamenta koji smatraju da Rusija ne radi dovoljno na povećanju zaliha gasa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track