TENZIJE NA DALEKOM ISTOKU: Oglasila se Kina nakon sudara američke podmornice sa neidentifikovanim objektom
Foto: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia

sad su krive

TENZIJE NA DALEKOM ISTOKU: Oglasila se Kina nakon sudara američke podmornice sa neidentifikovanim objektom

Planeta -

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Sjedinjene Države da objave detalje sudara sa neidentifikovanim objetkom u Južnom kineskom moru i ocenilo da su one krive za incident zbog svoje "nasrtljivosti" u tom regionu.

"Američka strana talasa u Južnom kineskom moru pod izgovorom slobode plovidbe. To je uzrok nesreće", rekao je portparol ministarstva Džao Liđijen i pozvao Vašington i druge uključene zemlje da objave relevantne detalje,"uključujući tačnu lokaciju incidenta, svrhu putovanja i detalje o tome na šta je podmornica naišla".

Do incidenta je došlo svega nekoliko nedelja pošto su Australija, Velika Britanija i SAD potpisale novi bezbednosni sporazum AUKUS koji je razbesneo Francusku jer su ostali bez unosnod dogovora o izgradnji nuklearnih podmornica za Australiju ali i Kinu jer je opkoljavaju nuklearne sile-.

"Takođe, ovaj incident je pokazao da će prodaja nuklearne podmornice Australiji preko AUKUS-a dovesti do rasejavanja nuklearne tehnologije i materijala i intenziviraće regionalne bezbednosne rizike", rekao je Džao.

Proteklih godina američka mornarica učestvovala je u više incidentata u prometnom zapadnom Pacifiku, uključujući dva sudara dva razarača 2017. zbog čega je komandant Sedme flote otpušten.

Poslednji put kada je američka podmornica udarila u neki objekat ispod vode registrovan je 2005. kada je USS San Francisko udario u podvodnu planinu i tom prilikom je stradao jedan mornar.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track