SVE JE VEĆE U TEKSASU: Ilon Mask najavio da seli Teslu iz Kalifornije i objasnio zašto
Foto: EPA / FC /chs

promene

SVE JE VEĆE U TEKSASU: Ilon Mask najavio da seli Teslu iz Kalifornije i objasnio zašto

Planeta -

Kompanija Tesla se seli - u Teksas.

"Uzbuđen sam što mogu da objavim da selimo svoje sedište u Ostin, u Teksasu", rekao je izvršni direktor Ilon Mask na sastanku deoničara Tesle.

Kompanija koja se bavi proizvodnjom električnih automobila trenutno se nalazi u Palo Altu u Kaliforniji, u blizini svog prvobitnog sedišta u San Karlosu i prve fabrike u Frimontu. Mask je objasnio da na tom području zaliva postoji "ograničena mogućnost povećanja infrastrukture".

Naveo je i druge prepreke poput dostupnosti stambenog prostora i dugih putovanja do radnog mesta i dodao da je fabrika u Ostinu udaljena 15 minuta od acentra grada i pet minuta od aerodroma. Prosečna cena kuće u Palo Altu je 3,3 miliona dolarak, do se ista takva kuća u Ostinu prodaje za 588.000, piše CNN.

Sam Mask je krajem prošle godine rekao da se preselio u Teksas, a jedna od njegovih drugih kompanija SpejsIks (SpaceX), razvija masivni raketni sistem "Starship" u južnom Teksasu.

Mask je rekao da Tesla namerava da se "značajno" širi u Kaliforniji uprkos selidbi za Teksas.

"Ovde se ne radi o nekakvom odlasku Tesle iz Kalifornije", rekao je on i dodao da kompanija namerava da poveća proizvodnju u svojim fabrikama u Frimontu i Nevadi za 50 posto.

U maju 2020. Mask je u nizu tvitova najavio da će Tesla premestiti svoj "štab" u Teksas ili Nevadu. Do toga je došlo nakon spora između Maska i zvaničnika okruga Alameda u Kaliforniji oko bezbednosnih mera u Teslinoj fabrici u Frimontu tokom pandemije koronavirusa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track