ORBAN OPLEO PO BRISELU: Vi i vaša borba protiv klimatskih promena ste krivi za skok cene gasa, vi ste problem!
Foto: Kurir

birokratija je kriva

ORBAN OPLEO PO BRISELU: Vi i vaša borba protiv klimatskih promena ste krivi za skok cene gasa, vi ste problem!

Planeta -

Evropska unija bi morala da povuče svoje planove borbe protiv klimatskih promena jer su oni razlog rekordnog skoka cena gasa u Evropi, smatra mađarski premijer Viktor Orban.

Računi za gas koji su šokirali ovih dana potrošače u Evropi posledica su loših odluka "birokrata iz Brisela" koji se bore za ekologiju konstantnim dizanjem cene struje koja se dobija iz uglja ili gasa, smatra Orban.

"Te odluke moraju da se povuku... Trenutno je cena gasa na nivou koji je planiran za 2035. godinu. Brisel nije rešenje, oni su problem", rekao je on i dodao da "Poljaci, Česi i Mađari zahtevaju da se ta odluke povuku".

Mađarski premijer je rekao da će situacija sa energensima biti razmotrena na samitu EU idućeg meseca, na kome će Budimpešta, Varšava i Prag natupiti ujedinjeni i ponuditi svoje rešenje krize.

Orban je ponovo žestoko kritikovao šefa za klimatsku politiku EU Fransa Timermansa koji se zalaže za smanjenje emisije gasova staklene bašte u EU za najmanje 55 posto do 2030. On je nedavno upozorio da bi porast emisija koje su nus proizvod transportnog sektora Evrope mogao da spreči blok u postizanju tog cilja.

"Komesar Timermans je taj koji je najveća pretnja", rekao je Orban koji je ranije napao Timermansa tokom posete Sloveniji, rekavši da su "njegovi proračuni pogrešni i da EU stanovništvo mora da plati više". Takođe je kritikovao politiku borbe protiv klimatskih promena EU, nazvavši je "budalastom".

Raša tudej navodi da Mađati nisu ti koji "plaćaju više" jer cena gasa i struje za domaćinstva ne skače od kada ih je Orbanova vlada utvrdila 2010. godine.

Skok cene struje i grejanja u EU, za koji eksperti kažu da je posledica skoka cene gasa i troškova dozvola, samo su produbili jaz u Uniji. Dok bogate nacije to vide kao pokazatelj borbe protiv klimatskih promena, siromašnije članice strahuju od ekonomskih posledica tih mera.

Sredinom sedmice, cena gasa u Evropi oborila je rekord, skočivši na više od 1900 dolara po 1000 kubnih metara, gotovo trostruko više nego u septembru. Cena je, navodi RT, značajno pala kada je Rusija obećala da će pojačati snabdevanje bloka.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track