BREGZIT ULTIMATUM PARIZA LONDONU: Džersi neće imati struje ove zime ako naši ribari ne budu mogli da love u britanskim vodama
Foto: Fred TANNEAU / AFP / Profimedia

tante za kukuriku

BREGZIT ULTIMATUM PARIZA LONDONU: Džersi neće imati struje ove zime ako naši ribari ne budu mogli da love u britanskim vodama

Planeta -

Britanija je žestoko omanula sa Bregzitom ali cenu toga neće plaćati francuski ribari, poručeno je iz Pariza.

Ministar evropskih poslova Francuske, Klemen Bone rekao je da francuski ribari neće platiti cenu lošeg proračuna Londona zbog napuštanja Evropske unije i zatražio je od Britanije da izda više dozvola za ribarenje ili će se suočiti sa nestašicom struje.

Bone je upozorio da će francuska vlada ostati pri svom stacu i nastaviće da traži izdavanje dodatnih dozvola za ribarenje u britanskim vodama.

Ukoliko se to ne dogodi, upozorio je ministar, Francuska će biti prinuđena da Džersiju, samoupravnom ostrvu u La Manšu, skreše isporuke struje, mada ne u potpunosti, tokom zime u znak "targetirane" osvete zbog sukoba oko prava na ribolov, što je bio problem koji je kočio konačni dogovor o razlazu Britanije i Unije i koji je delimično rešen.

"Propao im je Bregzit. Bio je to loš izbor", rekao je Bone BFM TV i dodao da francuski ribari neće plaćati cenu za loše odluke Londona i najavio da Francuska neće slati preko Kanala ćuretinu za Božić.

"Čvrsto ćemo ostati pri našem stavu. Britanci moraju da nam prodaju svoje proizvode", rekao je on.

Premijer Žan Kasteks već je upozorio da će Francuska razmotriti bilateralnu saradnju sa Londonom ako britanija ne da francuskim ribarima sve dozvole koje oni traže za rad u britanskim vodama, podseća RT.

Francuski ribari su opet zapretili da će blokirati luku Kale i La Manš ako u narednih 17 dana ne dobiju tražene dozvole.

"Što se tiče ribara na severu Francuske, ako ne bude rezultata, jedna opcija je da se blokira Kale i izvoz u Veliku Britaniju u periodu pred Božić", rekao je Olivije Lepretr, predsednik ribarskog komiteta oblasti Ot de Frans.

Smanjenje broja evropskih ribarskih brodova u britanskim vodama važan je deo dogovora o Bregzitu. Britanija želi da pojača svoju ribarsku industriju zabranjvianjem pristupa evropskim brodovima, ali mnogi pozivaju da se smanje aktivnosti sa obe strane kako bi se omogućilo ribnom fondu da se oporavi.

Neprofitna organizacija Okeana saopštila je da je šest od 10 komercijalno najisplativijih morskih dobara u Britaniji preterano eksploatisano i da su zalihe biomase na kritično niskom nivou.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track