MORSKI VUK Američka nuklearna podmornica udarila u nepoznati objekat u Južnom kineskom moru!
Foto: Profimedija

NAPETOST U AZIJI

MORSKI VUK Američka nuklearna podmornica udarila u nepoznati objekat u Južnom kineskom moru!

Planeta -

Veći broj mornara povređen je pri sudaru, pogonski mehanizam i odeljak s naoružanjem navodno nisu ugroženi, pokrenuta istraga

Američka nuklearna podmornica "USS Konektikat", klase "morski vuk", imala je sudar s neidentifikovanim podvodnim objektom tokom misije u Južnom kineskom moru, potvrdila je mornarica SAD.

Nejasno je u šta je podmornica udarila, što navodi na sumnju da se možda i ne radi o slučajnom incidentu.

U međunarodnim vodama

Pri sudaru je povređen veći broj mornara, a kako su nadležni istakli, pogonski mehanizam i odeljak s naoružanjem nisu ugroženi.

Promena prioriteta - CIA se okreće Kini

Vilijam Barns, direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA), najavio je reorganizaciju najpoznatije svetske obaveštajne službe i formiranje nove jedinice čiji će prioritet biti Kina.

Radi se strateškoj reviziji, a od dolaska Džoa Bajdena na vlast u SAD, Bela kuća je fokus prebacila na Aziju.

Dve zemlje se razilaze po mnogim pitanjima - od ljudskih prava, preko situacije u Hongkongu do suvereniteta nad Južnim kineskim morem.

- Podmornica je sigurna i u stabilnom stanju. Nuklearni pogon plovila "USS Konektikat" i odeljak sa oružjem nisu oštećeni. Podmornica je potpuno u operativnom stanju. Incident će u potpunosti biti istražen, navodi se u saopštenju američke mornarice.

Nadležni nisu precizirali gde se tačno dogodio sudar, navodeći samo da se incident desio u međunarodnim vodama u Indopacifiku.

Pripremaju se za moguću invaziju Kine... Tajvanski vojnici
Pripremaju se za moguću invaziju Kine... Tajvanski vojnicifoto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Treniraju tajvanske vojnike - Specijalci već na terenu

U Tajvanu se već nalazi grupa od dvadesetak američkih specijalaca, koji već skoro godinu dana obučavaju tajvansku armiju za odbranu od eventualnog napada Kine, objavio je dnevnik Vol strit džornal.

U pitanju su pripadnici jedinice za specijalne namene iz sastava Mornarice SAD. Ove informacije potvrdilo je nekoliko visokih zvaničnika Bele kuće i Pentagona, koji su želeli da ostanu anonimni.

Ova podmornica je bila u misiji u Južnom kineskom moru u sklopu pokazivanja mišića SAD i njenih saveznika. Velika Britanija je u region poslala udarnu grupu s nosačem aviona kao demonstraciju sile prema Kini.

U vežbama saveznika učestvuju još i pomorske snage Japana, Australije, Kanade i Holandije. U regionu se nalaze ukupno tri nosača aviona, zbog čega je Južno kinesko more trenutno bure baruta kojem je dovoljna varnica da se započne rat globalnih razmera.

Narušavanje mira

Kako ističe CNN, udes američke nuklearne podmornice desio se u jeku tenzija između Vašingtona i Pekinga zbog toga što kineski vojni avioni masovno poslednjih dana preleću identifikacionu vazdušnu zonu Tajvana.

Napetost u Aziji... Entoni Blinken, državni sekretar SAD
Napetost u Aziji... Entoni Blinken, državni sekretar SADfoto: EPA-EFE/Al Drago / POOL

U poslednjih nedelju dana kineski avioni su imali više od 150 narušavanja ove zone.

- Vrlo smo zabrinuti zbog provokacija kineskih vojnih snaga nedaleko od Tajvana. Radi se o destabilišućim aktivnostima koje rizikuju narušavanje regionalnog mira i stabilnosti, rekao je nedavno Entoni Blinken, državni sekretar SAD.

Tehnički podaci

Tip: Nuklearna ofanzivna podmornica

Naziv: Morski vuk

Težina (puna): 12.139 tona

Dužina: 108 metara

Visina: 12 metara

Maks. brzina: 65 km/h

Domet: Neograničen

Vreme pod vodom: Zavisi od namirnica

Maks. dubina: 490 metara

Posada: 140 (12 oficira)

Oružje: 40 torpeda ili projektila

Cena: Tri milijarde dolara

Tajvanski ministar odbrane Ču Kuo Čeng rekao je u sredu da bi Kina do 2025. mogla da izvrši invaziju na ostrvo.

Podsećamo, Kina Tajvan smatra delom svoje teritorije i želi da ga integriše s maticom. Kina je pozvala SAD da objave detalje sudara, optuživši ih da su za incident same krive zbog svoje nasrtljivosti u regionu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track