NJEMU SU GODINE STVARNO SAMO BROJ: Jošio ima 81 godinu i svaki dan uči nove TRIKOVE na SKEJTU! Pomaže mu protiv demencije! VIDEO
Foto: Youtube prtscr / El Mundo

svaka čast

NJEMU SU GODINE STVARNO SAMO BROJ: Jošio ima 81 godinu i svaki dan uči nove TRIKOVE na SKEJTU! Pomaže mu protiv demencije! VIDEO

Planeta -

Jošio Kinošita je dokazao da su godine samo broj i da bez obzira na njih možete da stanete na crtu mladima u nekim veštinama koje su svojstvene njima.

Ovaj 81-godišnjak iz Japana gotovo svako jutro se može videti na skejterskim rampama u svojoj rodnoj Osaki kako prikuplja savete od daleko mlađih skejtera o novim trikovima koje je zacrtao da savlada.

"Svi su oni moji učitelji", kazao je Kinošita koji iako je u penziji, radi pola radnog vremena kao redar u zoni za parkiranje bicikala. Tokom radnog veka bio je tehničar razvoja prodaje.

"U početku sam se držao za ogradu", navodi, dok je sada ponosno savladao čak 180 različitih trikova na dasci.

Kinošita je prvi put sztao na skejt pre samo dve godine, kada je kupio dasku koju je primetio na pijaci na kojoj s eprodaju predmeti nađeni na železnici.

skejter, Japan, Jošito Kinošita
foto: Youtube prtscr / El Mundo

Skejtbord od 800 jena (7,15 dolara) bio je podstrek za drugu kupovinu koja je promenila život japanskog penzionera.

U rustičnom okruženju u društvu koje ima najstariju populaciju na svetu, u kojem se očekuje da će do 2050. godine više od 35 odsto stanovnika imati 65 i više godina, Kinošiti je skejtbord zaista bio od pomoći u strategiji strategiji za zaustavljanje demencije.

"To je sport sa osećajem napetosti“, napomenuo je. "Skejt zaista poboljšava sposobnost razmišljanja".

"Za (stare) ljude poput mene koji pokušavaju da nauče nove stvari, ako to ne praktikujemo svaki dan malo po malo, zaboravićemo kako to učiniti odmah“, napomenuo je. "Zato mislim da moram da dolazim ovde i vežbam svaki dan."

skejter, Japan, Jošito Kinošita
foto: Youtube prtscr / El Mundo

Kinošita, koji ima dvoje dece i dvoje unuka, pomenuo je da je sa strahopoštovanjem gledao skejtere na Olimpijskim igrama u Tokiju. Sve tri osvajačice medalja u takmičenju za skejtbord u ženskoj kategoriji bile su njihove tinejdžerke, zajedno sa osvajačicom zlatne medalje, 13-godišnjom Momidži Nišiom.

"Zaista su neverovatni", rekao je Kinošita. "Iskreno, ne mogu da pobedim ni ovu petogodišnju ili četvorogodišnju decu. To je sigurno."

Kurir.rs / The Reuters, Foto: Youtube prtscr / El Mundo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track