PROBLEMI SE REŠAVAJU RAZGOVOROM A NE NA SUDU: Angela Merkel o sukobu Poljske i EU i eventualnom Polegzitu
Foto: STEFAN SAUER / AFP / Profimedia

saveti pred kraj

PROBLEMI SE REŠAVAJU RAZGOVOROM A NE NA SUDU: Angela Merkel o sukobu Poljske i EU i eventualnom Polegzitu

Planeta -

Evropska unija bi trebalo da svoje sporove rešava razgovorom, a ne sudskim odlukama, ocenila je odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel odgovarajući na pitanje o sporu EU sa Poljskom u pogledu vladavine prava.

"Svi smo mi države članice Evropske unije, što znači da nam je dužnost uvek da pokušamo da pronađemo kompromis - bez odustajanja od naših načela, naravno", rekla je Merkel novinarima nakon sastanka sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroa u Briselu

Poljski Ustavni sud presudio je prošle sedmice da su delovi zakona EU nekompatibilni sa poljskim ustavom, potkopavši tako centralni princip EU i izazvavši spekulacije da bi Poljska mogla da napusti Uniju.

Poljska desničarska populistička vlada redovno se sukobljava sa Evropskom komisijom oko raznih pitanja, od LGBT prava do nezavisnosti pravosuđa, zbog čega su se pokretali brojni slučajevi na Evropskom sudu pravde.

"Mislim da je vreme za dubinski razgovor sa poljskom vladom o tome kako prevazići probleme", rekla je Merkel.

"Potpuno je tačno da s vremena na vreme o slučajevima treba da odlučuje Europski sud pravde", rekla je ona ali je dodala da je brine broj slučajeva koji završe na najvišem sudu EU.

De Kroa je dodao da se slaže sa Merkel.

"To bi mogao da postane veliki problem, ali mogli bismo da sprečimo da postane veliki problem ako se angažujemo... Mislim da nas kritikovanje i upiranje prstom nigde neće dovesti", rekao je on.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track