KOLUMBIJA NAŠLA REŠENJE ZA KOKAINSKE NILSKE KONJE: Eskobarovi ljubimci izazvali haos u zemlji i ugrozili faunu i vodene puteve
Foto: Raul ARBOLEDA / AFP / Profimedia

kolumbija

KOLUMBIJA NAŠLA REŠENJE ZA KOKAINSKE NILSKE KONJE: Eskobarovi ljubimci izazvali haos u zemlji i ugrozili faunu i vodene puteve

Planeta -

Kolumbijske vlasti sterilisale su grupu nilskih konja koje im je "ostavio" ozloglašeni narko bos Pablo Eskobar.

Eskobar, koga je policija ubila 1993. godine, nelegalno je uvezao više egzotičnih životinja, uključujući mužjaka i ženku nilskog konja koji su u narodu prozvani "kokainski nilski konji".

Od tada, njihovo potomstvo proširilo se van granica Eskobarovog bivšeg ranča, Hasijenda Napoles i počelo da pravi probleme lokalcima. Zbog toga su se vlasti odlučile na sterilizaciju i trenutno je procedura izvedena na 24 od preko 80 nilskh konja.

Kolumbijski stručnjaci kažu da ovo krdo nilskih konja, za koje se veruje da je najveće van Afrike, predstavlja pretnju po lokalnu floru i faunu, naročito morske krave i ribu.

Kada su 1993. godine vlasti zauzele ranč, udaljen nekih 250 kilometara severozapadno od Bogote, većinu egzotičnih životinja koje su na njemu pronašli su smestili u zoo vrtove u zemlji, ali ne i nilske konje.

"Bilo je logistički teško premestiti ih, pa su ih vlasti samo ostavile tamo, nadajući se da će uginuti", rekla je BBC-u kolumbijski biolog Natali Kastelblanko.

Međutim, kako u Južnoj Americi nemaju prirodnih predatora, nilski konji su se razmnožili i to duž jednog od glavnih vodenih puteva u zemlji, reke Magdalena gde njihovo prisustvo menja hemijski sastav vode i ugrožava život lokalnih vrsta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja