STRANKA MERKELOVE IDE U OPOZICIJU, LAŠET PREUZEO KRIVICU: Sada da se spremimo za opozicionu ulogu u kojoj smo bili 2005. godine!
Foto: EPA / Filip Singer

priznao odgovornost

STRANKA MERKELOVE IDE U OPOZICIJU, LAŠET PREUZEO KRIVICU: Sada da se spremimo za opozicionu ulogu u kojoj smo bili 2005. godine!

Planeta -

Lider Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Armin Lašet danas je preuzeo odgovornost za neuspeh na parlamentarnim izborima u Nemačkoj i priznao da posle 16 godina na vlasti demohrišćani prelaze u opoziciju, ali je pozvao na jedinstvo i pomlađivanje te konzervativne stranke.

"Odgovornost za ovakav rezultat je na meni kao lideru i kandidatu za premijera. Ja sam odgovoran za izbornu kampanju i za njen neuspeh", rekao je Lašet na kongresu omladine CDU održanom u Minsteru, prenosi Hina.

Na parlamentarnim izborima 26. septembra CDU je s 24,1 odsto glasova ostvario najlošiji rezultat u svojoj istoriji, završivši na drugom mestu iza socijaldemokrata.

Lašet je kazao da CDU sada mora da se pripremi za opoziciju u Bundestagu, podsetivši da je u toj situaciji stranka poslednji put bila 2005. godine.

Armin Lašet, Angela Merkel
foto: AP

On je najavio da će uskoro odstupiti s mesta predsednika Severne Rajne-Vestfalije, najmnogoljudnije savezne države Nemačke i jezgra demohrišćana. Pozvao je na obnovu stranke, posebno na podmlađivanje, kao i na veću zastupljenost žena u njenim redovima.

Istakao je i da bi unutar Hrišćansko-demokratske unije voleo da vidi više jedinstva, jer stranci preti implozija.

Njegovo mišljenje deli i ministar zdravlja Jens Špan, koji je pozvao na ponovnu uspostavu "kulture poverenja unutar stranke, pogođene krizom kohezije".

Lašet mora oblikovati novi CDU i dovršiti proces smene generacija. Generacija koja dolazi nakon kancelarke Angele Merkel sada će morati da preuzme odgovornost, kazao je Špan.

Kurir.rs / Fonet, Foto: EPA / Filip Singer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja