ZBOG RUSA IM DAJU SLABIJE AVIONE: Amerikanci Turskoj nude F-16 umesto F-35, za sve je kriv raketni sistem S-400
Foto: Yuriy Tuchkov / Alamy / Alamy / Profimedia

traže nadoknatu

ZBOG RUSA IM DAJU SLABIJE AVIONE: Amerikanci Turskoj nude F-16 umesto F-35, za sve je kriv raketni sistem S-400

Planeta -

Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da su SAD predložile Ankari prodaju borbenih aviona tipa F-16, u zamenu za ranije ulaganje Turske u program aviona F-35.

Ankara je iz tog programa uklonjena nakon što je kupila obrambeni raketni sistem od Rusije.

Agencija Rojters je početkom meseca prenela da je Turska od SAD-a zatražila 40 aviona F-16 i gotovo 80 komada opreme za dograđivanje postojećih ratnih aviona.

Erdogan je danas rekao da Turska želi nadoknadu za 1,4 milijarde dolara investicija u program F-35 i da se o tome trenutno pregovara.

"Poručili smo da ćemo učiniti svaki korak koji je potreban za zadovoljavanje obrambenih potreba naše zemlje", rekao je turski predsednik.

Ankara je naručila više od stotinu aviona F-35, ali su Sjedinjene Države odustale od te prodaje 2019. godine, nakon što je Turska nabavila ruski obrambeni raketni sistem S-400.

Odnosi dve najveće vojske NATO saveza u proteklih pet godina su se pogoršali zbog neslaganja oko Sirije, zbližavanja Ankare i Moskve, turskih ambicija u istočnom Mediteranu, američke optužnice protiv turske banke i stanja ljudskih prava i medijskih sloboda u Turskoj, piše Rojters.

Odluka o kupovini S-400 takođe je rezultirala američkim sankcijama.

U decembru 2020. Vašington je na crnu listu stavio direktorat turske obrambene industrije, njenog šefa Ismaila Demira i troje drugih zaposlenih.

Od tada su SAD više puta upozorile Tursku da ne kupuje dodatno rusko oružje.

Erdogan je rekao da Ankara i dalje planira da kupi drugu seriju sistema S-400, što bi moglo dodatno da produbi spor sa Vašingtonom.

Zbog toga će njihov zahtev za kupovinu američkih aviona teško dobiti odobrenje američkog Kongresa.

Demokrate i republikanci u tom telu složni su u pokušaju da nateraju vladu Džoa Bajdena da pojača pritisak na Ankaru, prvenstveno zbog kupovine ruskog naoružanja, ali i stanja ljudskih prava.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track