HAOS NA PROTESTIMA U TRSTU: Radnici blokirali luku zbog obaveznih propusnica, policija ih rasterala vodenim topovima VIDEO
Foto: EPA/PAOLO GIOVANNINI

jedna od najvećih luka

HAOS NA PROTESTIMA U TRSTU: Radnici blokirali luku zbog obaveznih propusnica, policija ih rasterala vodenim topovima VIDEO

Planeta -

Italijanska policija je vodenim topovima i suzavcem rasterala lučke radnike koji od petka protestvuju i blokiraju tršćansku luku.

Protest u Trstu nije jedini u Italiji - proteklih dana u ovoj zemlji se protestuje protiv "zelene propusnice" (Green Pass) - potvrde koja dokazuje da je nosilac vakcinisan, negativan na testu ili da se oporavio od kovida 19, a koja je u petak 15. oktobra postala obavezna za sve radnike u Italiji.

Predsednik luke u Trstu Zeno D'Agostino rekao je u subotu uveče da je "dosta ovog cirkusa", upozoravajući da "ova situacija više ne može da se toleriše".

"Treba mi luka koja radi", rekao je.

Protest se nastavio i u nedelju tokom celog dana, a radnici luke u Trstu obećali su da će blokirati "celu Italiju" 30. oktobra ako italijanska vlada ne povuče obavezu zdravstvenog sertifikata za radnike.

Zbog blokade trščanske luke, koja je jedna od najvećih za interkontinentalni transport kontejnerske robe, ovu luku već nekoliko dana zaobilaze kompanije koje svoju robu brodovima usmeravaju prema drugim evropskim odredištima.

Kurir.rs/wantedinrome

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja