ZA NJIH NEMA GRANICA: Ilon Mask je najbogatiji na svetu sa 230 milijardi dolara! Samo od aprila zaradio 60 MILIJARDI DOLARA!
Foto: EPA / BRITTA PEDERSEN / POOL

TOP LISTA MILIJARDERA

ZA NJIH NEMA GRANICA: Ilon Mask je najbogatiji na svetu sa 230 milijardi dolara! Samo od aprila zaradio 60 MILIJARDI DOLARA!

Planeta -

Na novoj listi milijardera ubedljivo dominira osnivač kompanija "Tesla" i "Spejs X", koji je od aprila zaradio čak 60 milijardi

Ilon Mask (50), osnivač kompanija "Tesla" i "Spejs X", ubedljivo je najbogatiji čovek na svetu, sudeći po najnovijoj rang-listi milijardera! Kako prenosi Dejli mejl, Mask je težak čak 230 milijardi dolara i on je od aprila ove godine inkasirao čak 60 milijardi zelenih novčanica.

Munjevit rast zarade

Njemu pandemija koronavirusa svakako nije naškodila jer se električni automobili prodaju odlično, a dobro je prošao i u trci za svemirski turizam. O brzini njegovog bogaćenja najbolje svedoči i podatak da je Mask tek sredinom prošle godine ušao među deset najbogatijih milijardera na planeti, a danas je ubedljivo prvi.

Lična karta

Ime i prezime: Ilon Riv Mask

Datum rođenja: 28. jun 1971.

Mesto rođenja: Pretorija (Južnoafrička Republika)

Bračno stanje: U vezi, posle tri braka

Broj dece: Sedmoro

Zanimljivost: Roditelji su mu se razveli kada je imao osam godina, ostao je da živi sa ocem

Maskova kompanija "Spejs X" povećala je vrednost zahvaljujući rastu deonica od 33 odsto. U februaru ove godine deonica kompanije je vredela 419,19 dolara, a danas vredi 560 dolara. Vrednost kompanije se procenjuje na 100,3 milijarde dolara i to je trenutno druga najvrednija privatna kompanija u svetu posle kineske "Bajtdans". Mask, koji je rođen u Južnoafričkoj Republici, započeo je karijeru kao suosnivač "Pejpala", pre nego što je početkom 2000-ih osnovao dve kompanije po kojima je danas poznat. On je nedavno najavio da će sedište "Tesle" prebaciti iz Kalifornije u Teksas kako bi smanjio troškove poreza.

Ispunjeni snovi

Na drugom mestu, daleko iza njega, nalazi se Džef Bezos, osnivač "Amazona" sa imovinom vrednom 197 milijardi dolara. Bezos se izgleda nije mnogo potresao zbog pada na drugo mesto. On je proteklog vikenda viđen na večeri u Njujorku s devojkom Loren Sančez.

Top deset

1. Ilon Mask (Tesla) 230

2. Džef Bezos (Amazon) 197

3. Bernar Arno (LVMH) 185

4. Bil Gejts (Majkrosoft) 132

5. Mark Zakerberg (Fejsbuk) 116

6. Lari Elison (Orakl) 125

7. Lari Pejdž (Gugl) 120,9

8. Sergej Brin (Gugl) 116,2

9. Voren Bafet (Berkšir hetavej) 103,1

10. Mukeš Ambani (Relajens industri) 102,2

* Iznosi su u milijardama dolara

Zanimljivo je da je par viđen u društvu bivšeg dečka njegove devojke Toni. Bezos i Sančezova su zajedno nepune tri godine, od kada se on razveo od supruge Makenzi Skot, s kojom je 16 godina bio u braku. Osnivač "Amazona" je prošle nedelje bio u centru pažnje javnosti jer je Vilijam Šatner, poznatiji kao Kapetan Kirk iz serijala "Zvezdane staze", pomoću njegove rakete ispunio dečački san i odleteo u svemir. Treće mesto na listi zauzima Francuz Bernar Arno sa 185 milijardi dolara, a tek četvrto Bil Gejts, koji je godinama bio najbogatiji. Gejtsovo bogatstvo je procenjeno na 132 milijarde nakon što se letos razveo od Melinde posle 27 godina braka.

Kurir.rs/A.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja