OGLASILI SE OTMIČARI MISIONARA NA HAITIJU: Moćna banda traži 17 miliona dolara za otkupninu! VIDEO
Foto: EPA-EFE/Orlando Barria

drama

OGLASILI SE OTMIČARI MISIONARA NA HAITIJU: Moćna banda traži 17 miliona dolara za otkupninu! VIDEO

Planeta -

Naoružana banda traži otkupninu od 17 miliona dolara za grupu američkih i kanadskih misionara kidnapovanih na Haitiju prošle nedelje, izvestio je u utorak Volstrit Žurnal.

Ministar pravosuđa Lust Kvitel rekao je za novine da ozloglašena banda od 400 Mavozo traži milion dolara po taocu. Kuitelova kancelarija nije odmah odgovorila na zahtev En-Bi-Si Njuza za komentar na članak.

Banda Mavozo kontroliše opštinu Gantier u istočnom predgrađu glavnog grada zemlje, Port-o-Prensu, gde je grupa od 16 američkih državljana i jedan Kanađanin kidnapovana u subotu dok su putovali u posetu sirotištu.

Taoci uključuju petoro dece, od kojih najmlađe ima osam meseci, rekao je Kuitel.

Ranije u ponedeljak, sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je da je FBI umešan u koordinirane napore američke vlade da Amerikance dovedu na sigurno.

Agenti su prethodnog dana stigli na Haiti kako bi pomogli Stejt departmentu u obezbeđivanju oslobađanja misionara, rekao je izvor blizak Bajdenovoj administraciji za En-Bi-Si Njuz.

Centar za analizu i istraživanje ljudskih prava, haićanska neprofitna organizacija, kaže da je zabeležio najmanje 628 otmica od januara 2021. godine, od kojih je 29 stranih državljana. U septembru je broj incidenata povećan za 300 odsto u odnosu na jul, saopštio je centar.

Kako se potraga za otetim misionarima u ponedeljak pojačala, Haićani su održali generalni štrajk u Port-o-Prensu u znak protesta protiv sveprisutnog nasilja i razorene ekonomije zemlje. Uslovi za veliku većinu su se samo pogoršali od ubistva predsednika Žovenela Moisa u julu i zemljotresa jačine 7,2 stepena u avgustu koji je ubio 2.200 i dodatno oštetio ionako slabu infrastrukturu.

Naoružane bande i sada kontrolišu pristup medicinskoj pomoći, rekao je jedan lekar za En-Bi-Si Njuz.

"To je zastrašujuće jer ćete u nekoliko sati u bolnici imati mrtvih 40 ljudi ako ne uspete ... I vrlo je složeno kada morate proći kroz bandu da biste dobili kiseonik", rekao je on preko telefona iz Port-o-Prensa.

On kaže da nasilje sprečava „terorisane“ Haićane u svakodnevnom životu.

„Ako odete u prodavnicu da kupite paradajz ... ako dovedete dete u školu ... Šta će mu se dogoditi?“

Ministarstva hrišćanske pomoći, organizacija koja sponzoriše napore zarobljenih misionara na Haitiju, nastavila su da traže molitve od „vernika širom sveta, uključujući naše brojne pristalice Amiša i Menonita.

Kurir.rs/En-Bi-Si Njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja