BOLSONARA BI TREBALO OPTUŽITI ZA UBISTVO: Brazilski senator o načinu na koji se zemlja nosila sa pandemijom
Foto: EVARISTO SA / AFP / Profimedia

verovao u imunitet krda

BOLSONARA BI TREBALO OPTUŽITI ZA UBISTVO: Brazilski senator o načinu na koji se zemlja nosila sa pandemijom

Planeta -

Brazilski senator Renan Kaleiros, koji je vodio parlamentarnu istragu u vezi sa načinom na koji se najmnogoljudnija južnoamerička zemlja nosila sa pandemijom korona virusa, tvrdi kako bi predsednika Žaira Bolsonara trebalo optužiti za ubistvo zbog grešaka koje su za posledicu imale na hiljade mrtvih.

U izveštaju se navodi kako je Bolsonaro odgovoran za vladine greške počinjene tokom pandemije kovida-19 jer je odbio priliku da ranije pribavi vakcine za stanovnike Brazila pa se kasnilo sa kampanjom vakcinacije, a zbog toga je preminulo oko 95.000 osoba više nego što bi to bio slučaj da se na vreme reagovalo.

"Bolsonaro se vodio neutemeljenim verovanjem u teoriju o imunitetu krda putem prirodne zaraze. Bez primene vakcine, broj umrlih bi porastao u stratosferu, kao što se i dogodilo", stoji između ostalog u izveštaju.

Žele da podignu optužnice i protiv njegova tri sina

Osim samog Bolsonara, izveštaj navodi kako bi trebalo da budu podignute optužnice i protiv njegova tri sina, senatora Flavija, saveznog zastupnika Eduarda i gradskog većnika Karlosa zbog širenja dezinformacija kojima je poticano nepoštovanje sanitarnih mera za suzbijanje pandemije.

Flavio Bolsonaro
Flavio Bolsonarofoto: EVARISTO SA / AFP / Profimedia

Bolsonaro je odbacio sve optužbe smatrajući kako je izveštaj politički motivisan, a gotovo je sigurno i kako optužnica protiv njega neće biti ni podignuta jer je glavni tužilac, jedini koji bi mogao da je podigne, osoba koju je na tu dužnost postavio upravo Bolsonaro.

U Brazilu je više od 600.000 osoba preminulo od koronavirusa, što je drugi najveći broj umrlih na svetu, odmah nakon SAD.

Zdravstveni stručnjaci u Brazilu često su javno kritikovali Bolsonara zbog protivljenja uvođenju mera za suzbijanje zaraze, odbijanja nošenja zaštitne maske i javnog deklarisanja protiv vakcinacije.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track