BIO NA CRVENOJ INTERPOLOVOJ POTERNICI: U Meksiku uhapšen jedan od bivših kolumbijskih revolucionarnih vođa
Foto: DANIEL MUNOZ / AFP / Profimedia

kršenje mirovnog sporazuma iz 2016.

BIO NA CRVENOJ INTERPOLOVOJ POTERNICI: U Meksiku uhapšen jedan od bivših kolumbijskih revolucionarnih vođa

Planeta -

Jedan od vođa Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), sada 72-godišnji Rodrigo Granda, uhapšen je u Meksiko Sitiju na zahtev zvanične Bogote upućen Interpolu, objavili su iz vrha tog pokreta, a potvrdile meksičke vlasti.

"Hapšenje Rodriga Grandea u Meksiko Sitiju na osnovu Interpolove "crvene poternice" očigledno je kršenje mirovnog sporazuma iz 2016.", objavio je poslanik Komunističke partije u kolumbijskom parlamentu Karlos Lozada.

Granda je putovao u društvu predsednika kolumbijske Komunističke partije Rodriga Logrona i napustio Kolumbiju uz dozvolu posebnog mirovnog suda, institucije proizašle nakon potpisivanja mirovnog sporazuma kojim je 2016. godine okončan polustoletni građanski rat, a koja istražuje zločine počinjene tokom tog razdoblja.

"Crvena poternica"

Logrono i Granda predvodili su kolumbijsku delegaciju koja je doputovala u Meksiko na poziv tamošnje Laburističke partije na konvenciji levičarskih latinoameričkih partija.

"Pozivam međunarodnu zajednicu da osigura bezbednost Rodriga Grandea. Predsednik Ivan Duke nastavlja sa napadima na mirovni proces, on je bio taj koji je tražio od Interpola da reaktivira "crvenu poternicu" za Rodriga Grandea, jednog od potpisnika mirovnog sporazuma. Neka poštuje one među nama koji veruju u mir i izvršavaju svoju dužnost omogućujući nam da učestvujemo u politici", rekao je Logrono.

Granda je bio uključen u mirovne pregovore između FARC -a i kolumbijskih vlasti od njihovog početka 2012. godine do potpisivanja mirovnog sporazuma 2016. koji je rezultirao razoružanjem FARC-a. Dok je bio u Kolumbiji, dozvoljeno mu je slobodno kretanje.

Zbog njegovih napora u nastojanju da postigne mirovni sporazum sa pobunjenicima, tadašnji kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos dobio je Nobelovu nagradu za mir 2016. godine.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track