NEMAČKA: Pokušali da formiraju sopstvenu vojsku plaćenika koji bi se borili u Jemenu, obećavali dobre plate a završili u zatvoru
Foto: Profimedia

neće da može

NEMAČKA: Pokušali da formiraju sopstvenu vojsku plaćenika koji bi se borili u Jemenu, obećavali dobre plate a završili u zatvoru

Planeta -

Na jugu Nemačke uhapšena su dvojica bivših pripadnika Bundesvera pod optužbom da su pokušali da formiraju oružane snage koje bi učestvovale u sukobima u Jemenu.ostrojbe koje bi sudjelovale u sukobima u Jemenu.

"Arend-Adolf G. i Achim A. se sumnjiče da su pokušali da oforme privatne paravojne jedinice koje bi se borile u Jemenu sa ciljem 'postizanja mira‘ i mirovnih pregovora između sukobljenih pripadnika naroda Huti i jemenske vlade“, stoji u saopštenju Glavnog državnog tužilaštva u Karlsruheu.

Pritom je, kako se navodi, osumnjičenima bilo jasno da bi tokom tih akcija moglo da dođe do sukoba sa smrtnim posledicama.

Dvojica uhapšenih su već kontaktirali nekoliko bivših pripadnika nemačkih oružanih snaga i policije kojima su obećavali platu od 40.000 evra mesečno.

Policija je izvršila pretrese u stanovima još nekoliko osoba za koje se sumnja da su se nalazile u kontaktu sa osumnjičenima u vezi sa paravojnim formacijama koje je, kako su zamislili uhapšeni, trebalo da finansira vlada Saudijske Arabije.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, više pokušaja kontaktiranja vlasti u Rijadu "bili su neuspešni".

Dugoročna ideja organizatora je učestvovanje u vojnim sukobima širom sveta kao plaćenička vojska.

Vlasti su do informacija o formiranju paravojnih jedinica došle preko Nemačke vojne obaveštajne službe (MAD).

Prema pisanju magazina Špigel jedan od vojnika Bundesera, koga su pokušali da vrbuju, obratio se vojnim vlastima.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track