KINESKI BEGUNAC IZ ŠOŠENKA: Rudar iz Severne Koreje uhapšen jer je pljačkao u Kini, iz zatvora pobegao kao čovek-mačka! VIDEO
Foto: zatvor Đilin

ludilo

KINESKI BEGUNAC IZ ŠOŠENKA: Rudar iz Severne Koreje uhapšen jer je pljačkao u Kini, iz zatvora pobegao kao čovek-mačka! VIDEO

Planeta -

Kineske vlasti ponudile su nagradu od 23.000 dolara za hvatanje severnokorejskog prebega koji je u ponedeljak pobegao iz zatvora u gradu Đilin na severoistoku zemlje.

Zatvorenik, identifikovan kao Džu Sianđijan, nezakonito je ušao u Kinu 2013. Tri godine kasnije, osuđen je na 11 godina zatvora zbog ilegalnog prelaska granice, krađe i pljačke, nakon čega je usledila njegova deportacija, prema presudi suda.

U obaveštenju o nagradama koje je izdao zatvor Đilin navodi se da je Džu pobegao oko 18 sati po lokalnom vremenu u ponedeljak, nakon što se popeo na šupu pored kapije dok su zatvorenici završavali radove u dvorištu.

Obaveštenje nudi nagradu od 15.600 dolara za informacije koje pomažu policiji da uhvatiu. A to bi moglo porasti na 23.400 dolara za tragove koji vode direktno do njegovog hapšenja - skoro pet puta više od prosečnog godišnjeg prihoda stanovnika Đilina i više od devet puta više od onih u ruralnim područjima.

Njegov dramatičan beg zabeležen je u video zapisu o nadzoru koji su na kineskim društvenim medijima objavili brojni državni mediji.

Na snimku se vidi kako Džu sepenje na šupu, trči preko krova i koristi, kako se čini, konopac da ošteti električnu ogradu koja okružuje zid zatvora, izazivajući niz varnica. Zatim stupa na ogradu kako bi se popeo preko druge metalne ograde i nestaje iza visokih zidova, dok gledaju zatvorenici i stražari.

Policija je blokirala ulaze u obližnja sela i izvršila pretres od kuće do kuće tragajući za njim, tvrdi Global Tajms.

Drugi snimak prikazuje kako se Džu dočekao nakon što je skočio sa visoke ograde. Neko vreme je ležao mirno pre nego što je ustao i pobegao.

Vest o bekstvu privukla je široku pažnju javnosti u Kini, gde su retka bekstva iz zatvora. Slični hashtag na Veibou, kineskoj platformi nalik Tviteru, prikupio je više od 22 miliona pregleda, prema Global Tajmsu.

Međutim, ubrzo je počela cenzura. Obaveštenje o nagradi izbrisano je sa naloga društvenih medija zatvorske policije u zatvoru Đilin, a neki povezani hashtagovi i postovi uklonjeni su sa Veiba - uključujući snimke bekstva. Prema sudskim dokumentima, 21. jula 2013. bilo je nešto iza ponoći, kada je Džu - rudar uglja - preplivao reku od severoistočnog vrha Severne Koreje do kineskog sela u gradu Tumen, provincija Đilin.

Za nekoliko sati provalio je u nekoliko seoskih kuća kako bi ukrao novac, mobilne telefone, patike i odeću. U trećoj kući otkrila ga je jedna starica koja je vikala u pomoć, navodi se u sudskom dokumentu.

"Izvadio sam nož vezan za moj struk i ubo je u leđa. Tada sam primetio da nosi torbicu. Pokušao sam joj je otrgnuti, ali nije me pustila, pa sam je ubo još nekoliko puta ", rekao je Džu na sudu.

Džu je uhapšen nekoliko sati kasnije kada je pokušao da pobegne taksijem, navodi se u sudskom dokumentu. Starica je pretrpela teške povrede, ali je preživela, dodaje se.

Dok je bio u zatvoru, Džu je kazna dva puta smanjena - 2017. i 2020. godine - zbog pokajanja, dobre discipline i aktivnog učešća u "ideološkom, kulturnom i stručnom obrazovanju" i napornom radu, izvestila je državna televizija CCTV. Trebalo je da bude pušten u avgustu 2023.

Prema HRV, severnokorejski prebezi koji se vrate u zemlju mogu se suočiti sa ozbiljnim kaznama, uključujući mučenje i seksualno zlostavljanje.

Kurir.rs/Si-En-En

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track