ULIČNO NASILJE I NACISTIČKI POZDRAVI: Grčka suočena sa novim usponom ultranacionalista, desničara, ekstremista i populista
Foto: EPA/ DIMITRIS TOSIDIS

analiza

ULIČNO NASILJE I NACISTIČKI POZDRAVI: Grčka suočena sa novim usponom ultranacionalista, desničara, ekstremista i populista

Planeta -

Pre godinu dana, lideri grčke neonacističke stranke Zlatna zora osuđeni su na duže zatvorske kazne čime je zaustavljen uspon radikalnog, nasilnog ultranacionalizma. Godinu dana kasnije, brutalnost i ekstremistički stavovi su se ponovo pojavili.

U Solunu, mladi u crnom, organizovali su nekoliko napada proteklih nedelja na studente i aktiviste. Dve osobe su povređene a desetine učenika bilo je zarobljeno u učionicama tokom protesta. Na snimcima koji su kružili po medijima i mrežama, videli su se nacistički pozdravi napadača.

U Atini, članovi antifašističke grupe napadnuti su prošlog eseca čeličnim šipkama i noževima. Najmanje troje je povređeno a jedan osumnjičeni je uhapšen - otkrila ga je tetovaža svastike.

Širom zemlje, ultranacionalističke i razne verske grupe pridružile su se protestima protiv vakcinacije koji su često bili obeleženi nasiljem i sukobima sa policijom.

Ulično nasilje, otvoreno podržavanje nacističke ideologije sve više je uzelo maha u Grčkoj i zabrinulo zvaničnike i analitičare koji upozoravaju da, radikalni, desničarski stavovi u Grčkoj nikada nisu nestali.

Lideri Zlatne zore i dalje "neguju" svoje sledbenike iz zatvora, dok nove desničarske stranke privlače sve više podrške. Posmatraći smatraju da umivenije verzije njihovih ekstremističkih stavova sve više klize u mejnstrim diskurs, kao što je to bio slučaj sa otvorenim pismom pravnika, akademika i vojnih figura koji su se žalili na eroziju grčkog nacionalnog identiteta i za to krivili, između ostalih, LGBTQ+ zajednicu.

U međuvremenu, konzervativnog premijera Kirjakosa Micotakisa optužuju da skreće pogled sa ovih incidenata u nadi da će tako zadržati desničarske glasove u svom kampu.

"U Grčkoj postoji super konzervativna desnica, naročito u centralnoj Makedoniji gde ih ideološki podržava i neguje crkva i gde se oni upliću u sva važnija politička pitanja", rekao je Politiku Nikos Marancidis, profesor političkih nauka sa Makedonskog univerziteta.

On je dodao da ove snage "koče svaku reformu ka modernoj evropskoj liberalnoj demokratiji".

Zlatna zora

Zlatna zora je osnovana 1993. godine i razvila se iz male sekte pristalica Adolfa Hitlera čiji su članovi poznati po nasilju nad manjinama, migrantima i levičarima.

Godinama je stranka jedva dobijala neke glasove na izborima. Onda je 2008. Grčku pogodila finansijska kriza i do 2012. Zlatna zora je postala treća najpopularnija stranka u parlamentu.

Vrhunac nije dugo potrajao. Na izborima 2019. Zlatna zora nije uspela da pređe prag od tri posto i uđe u parlament. U međuvremenu, partijsko vođstvo se našlo pred sudom i posle petogodišnjeg suđenja, lideri Zlatne zore su u oktobru 2020. proglašeni krivim za vođenje kriminalne organizacije i osuđeni na 13 godina zatvora.

Iako je stranka relativno tiha u javnosti, neki njeni lideri našli su način da iz zatvora šalju svoje poruke.

Bivši poslanik Ilijas Kasidiaris osnovao je novu političku stranku Grci za domovinu i organizovao je skupove i proteste. Uz pomoć svog JuTjub kanala i zatvorskog telefona, učestvovao je i na nekim skupovima. Njegovo delovanje vremenom je privuklo pažnju državnog tužioca Sofije Nikolau koja je poručila zatvorskim zvaničnicima da mu zabrane upotrebu zatvorskog telefona za političke izjave "koje su do sada podsticale na mržnju".

Ta mržnja je ovih dana viđena na više mesta u zemlji a naročito na severu Grčke gde je kombinacija ultranacionalista, verskih i desničarskih grupa tradicionalno vrlo popularna.

Posle napada na studente i aktiviste u Solunu, podmladak Zlatne zore izdao je saopštenje u kojem su podržali napade.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias je u nedavnom intervjuu rekao da je vlada svesna "buđenja ilegalne aktivnosti ultradesničarskih imitatora i ogranaka Zlatne zore, koji pokušavaju da iskoriste nestabilnost koju su izazvali pandemija i široko rasprostranjene teorije zavere".

Vrhovni sud je naložio tužiocima u Atini i Solunu da podrobnije istraže desničarske organizacije i iskorene organizacije sa neonacističkim i rasističkim ideologijama.

Novi desnicari

Kako je uticaj Zlatne zore počeo da nestaje, tako se pojavila nova grupa desničarskih stranaka i lidera sa često rasističkom, ksenofobnom, mizogenom i homofobnom retorikom.

U grčkoj skupštini, Grčko rešenje je zamenilo Zlatnu zoru kao najistaknutija desničarska stranka sa svojim surovim anti-imigracionim predlozima i nacionalističkom retorikom.

Na širem planu grčkog društva, eklektična grupa polujavnih figura okupila se oko pitanja porodične strukture i stope nataliteta, nedavnog uvođenja seksualnog obrazovanja u školama i zahteva za LGBTQ+ jednakošću.

U otvorenom pismu koje je potpisalo 160 ljudi iz pravnih, akademskih i vojnih krugova, zahtevali su da se prekine sa "rušenjem grčkih vrednosti". Njihovo pismo su mnogi doživeli kao najavu formiranja nove desničarske partije.

"To je unija ekstrenih ultranacionalista, ultrakonzervativaca", rekao je profesor Jorgos Pagulatos, šef Helenske fondacije za evropsku i spoljnu politiku.

Ova grupa, naveo je on, se divi liderima poput mađarskog Viktora Orvana koji promoviše "hrišćanski" identitet Mađarske i koji je u skuobu sa evropskim liderima zbog svog tartegiranja migranata i LGBTQ+ zajednice.

Ovi desničari, kaže Pagulatos, "imaju vrlo očiglednog neprijatelja: liberalnu Evropu".

Grupa je, za sada, iscepkana na "mnogo likova koji sebe doživljavaju kao male firere oko kojih ostali mogu da se okupe".

Kirjakos Micotakis
foto: Profimdia / Dimitrios Karvountzis/ Zuma

Slabašna reakcija vlade

Levičari u Grčkoj optužuju premijera da nije voljan da se obračuna sa ekstremistima iz straha da će izgubiti desne glasove i tako oslabiti svoju vladjauću Novu demokratiju.

"Imamo premijera koji konstantno brine kako da zadrži desničarsku javnost i njene glasove", rekao je u parlamentu nedavno Aleksis Cipras, šef glavne opozuicione Sirize.

Na to mu je Micotakis odvratio: "Svako ko pređe granicu zna da za njega nema mesta u parlamentarnoj grupi Nove demokratije".

Nova demokratija je povremeno "čistila" svoje redove. Početkom meseca, izbacili su Konstantinosa Bogdanosa, bivšeg TV prezentera poznatog po svojoj zapaljivoj antiimigrantskoj retorici, iz parlamentarne grupe nakon što je kritikovao grčku Komunističku partiju tokom diskusije u skupštini.

Bogdanos je ranije predložio predsedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju da dovede avganistanske izbeglice u svoju kuću, nakon što je EU lider pozvao zemlje članice da otvore svoja vrata izbeglicama iz Avganistana.

Premalo i prekasno, je refren koji mnogi ponavljaju, a ima i dosta onih koji smatraju da Bogdanos uopšte nije trebalo da se nađe na listi poslanika partije jer su njegovi stavovi opštepoznati.

Ubrzo po izbacivanju Bogdanosa, Jorgos Gerapetritis, bliski saradnik Micotakisa, pojasnio je da on nije izbačen iz same stranke i da postoji mogućnost da se vrati u parlamentarnu grupu u nekom trenutku.

Kritičari ukazuju i na to da trojica glavnih ministara Micotakisovog kabineta dolaze iz nekadašnje ultranacionalističle LAOS stranke i da su tu postavljeni da bi se sprečila pobuna desničarske frakcije stranke.

"Nije poenta zameniti kriminalnu Zlatnu Zoru, Zlatnom zorom koja poštuje zakon", kaže Marancidis. "U ime integrisanja ultradesnice u Novu demokratiju, mi rizikujemo da ta desničarska agenda postane dominantna. U tom slučaju, progutaćemo osnovne vrednosti moderne liberalne demokratije i rizikujemo da otvorimo zadnja vrata desničarskom populizmu i ekstremizmu".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track