RUSKI SUHOJI PRESRELI AMERIČKI STRATEŠKI BOMBARDER B-1B IZNAD CRNOG MORA: Bliski susret četiri letelice VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

Snimili i i odleteli

RUSKI SUHOJI PRESRELI AMERIČKI STRATEŠKI BOMBARDER B-1B IZNAD CRNOG MORA: Bliski susret četiri letelice VIDEO

Planeta -

Dva višenamenska lovca Suhoj Su-30 SM moranričke avijacije Crnomorkse flote presreli su juče nad Crnim morem presreli su američki strateški bombarder B-1B kao i leteću avio cisternu KC-135 u trenutku dok je vršila dopunu goriva.

Danas se pojavio i snimak presretanja koji je načinjen iz ruskog lovca, au kome se vidi kako su shoji se približili bombarderu i avio tankeru, pratio se njihov let, a onda su lovci odleteli.

Ovo je inače od dolaska u Evropu prvi susret američkih strateških bombardera i ruskih lovaca nad Crnim morem. ta pojava isključivo je bila rezervisana za sever Evrope, a sada su se pojavili i nad Crnim Morem, u trenutku kada šef Pentagona Lojd Osin se nalazi u Kijevu i kada je zapretio iz prestonice Ukrajine .

"Pozivamo Rusiju da prekine svoju okupaciju Krima i prestane da produžava rat na istoku Ukrajine, kao i da prekine svoje destabilizujuće aktivnosti u Crnom moru duž ukrajinskih granica", rekao je Ostin na sastanku u Kijevu sa svojim ukrajinskim kolegom Andrijem Taranom.

Naime radi se O bombarderU B-1B američkog vazduhoplovstva iz 9. borbene eksadrile koja je locirana u vazduhoplovnoj bazi Diesis u Saveznoj državi Teksas.

U Velikoj Britaniji, američki bombarderi B-1B zajedno sa B-2B raspoređeni su u vazduhoplovnoj bazi Faiford u okviru Operativne grupe bombardera (Bombarder Task Force BTF).

Cilj ove operativne grupe kako je saopštio NATO je integracija i saradnja sa ostalim vazduhoplovstvima alijanse u cilju uvežbavanja planiranja misija, komunikacije tokom izvođenja zadataka, kao i ojačavanja međusobnih odnosa članica.

"Misije OGB predstavljaju primer dometa aviona Alijanse i kolektivnu sposobnost projektovanja vazdušnih snaga na terenu", rekao je general Džef Harigian, komandant savezničke vazdušne komande.

Evropska komanda američke vojske USEUCOM operativne grupe bombardera sprovodi se od 2018. gde se rotira vazdušna komponenta nukelarne trijade strateški bombarderi B-52, B-1 i B-2.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track