BOMBARDERI B-2 NAD EVROPOM: Duhovi NEBRASKE, INDIJANE I FLORIDE sletali i poletali sa Islanda! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

Operativna grupa

BOMBARDERI B-2 NAD EVROPOM: Duhovi NEBRASKE, INDIJANE I FLORIDE sletali i poletali sa Islanda! VIDEO

Planeta -

Sjedinjene Američke Države poslale su nedavno dve udarne grupe strateških bombardera u Evropu, kao ispomoć saveznicima u NATO. Jedna grupa sa strateškim bombarderima B-1 biće stacionirana u Velikoj Britaniji, a druga sa bombarderima čuvenim B-2 bila je nakratko raspoređena na Islandu.

U pitanju su tri B-2 sa imenima "Duh Nebraske", "Duh Indijane" i "Duh Floride".

Dok budu razmešteni u Evropi bombarderi će biti sposobni da nose: 80 avio bombi od 230 kilograma Mk-82, GBU-30; 36 avio bombi CBU od 340 kilograma, 16 avio bombi od 910 kilograma MK-84, GBU 31, 16 nuklearnih avio bombi B61 ili B83, krstarećže rakete AGM -154 i AGM-158, kao i dve GBU-57 namjene za uništenje dobro utvrđenih i ukopanih ciljeva.

Naime, prvi strateški bombarderi B-1B "Lancers" stigli su u Evropu 6. oktobra, a prve letove izveli su četiri dana kasnije 10. oktobra uz pratnju britanskih lovaca Jurofajter "Tajfun 2000".

Naime radi se o dva bombardera B-1B američkog vazduhoplovstva iz 9. borbene eksadrile koja je locirana u vazduhoplovnoj bazi Diesis u Saveznoj državi Teksas.

U Velikoj Britaniji, američki bombarderi B-1B i B-2B biće raspoređeni u vazduhoplovnoj bazi Faiford u okviru Operativne grupe bombardera (Bombarder Task Force BTF).

Cilj ove operativne grupe kako je saopštio NATO pakt je integracija i saradnja sa ostalim vazduhoplovstvima alijanse u cilju uvežbavanja planiranja misija, komunikacije tokom izvođenja zadataka, kao i ojačavanja međusobnih odnosa članica.

"Misije OGB predstavljaju primer dometa aviona Alijanse i kolektivnu sposobnost projektovanja vazdušnih snaga na terenu", rekao je general Džef Harigian, komandant savezničke vazdušne komande.

Evropska komanda američke vojske USEUCOM operativne grupe bombardera sprovodi se od 2018. gde se rotira vazdušna komponenta nukelarne trijade strateški bombarderi B-52, B-1 i B-2.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track