NAKON 262 DANA MELBURN IZLAZI IZ NAJDUŽEG LOKDAUNA NA SVETU: Za vakcinisane se otvaraju restorani, kafići, frizerski saloni
Foto: EPA/JAMES ROSS/William WEST / AFP / Profimedia

australija

NAKON 262 DANA MELBURN IZLAZI IZ NAJDUŽEG LOKDAUNA NA SVETU: Za vakcinisane se otvaraju restorani, kafići, frizerski saloni

Planeta -

Milioni stanovnika u Melburnu spremaju se da izađu iz najdužeg lokdauna na svetu zbog pandemije korona virusa kasno večeras.

Građani Melburna su proveli u pandemijskom lokdaunu u šest navrata ukupno 262 dana, kako bi se sprečilo širenje vrlo zaraznog delta soja, preneo je Rojters.

Pabovi, restorani i kafići užurbano pune zalihe pre nego što otvore svoja vrata.

Od početka avgusta, stanovnici drugog po veličini australijskog grada su u izolaciji - što im je šesto zatvaranje tokom pandemije - kako bi ugušili epidemiju koju je podstakao veoma zarazni delta soj.

Zvaničnici su obećali ukidanje mera zabrane nakon što je vakcinacija dvostrukom dozom za osobe starije od 16 godina prešla 70 odsto u državi Viktorija, čiji je glavni grad Melburn.

Premijer Skot Morison u četvrtak je potvrdio da je država postigla taj cilj, pa je bilo mesta u kojima je vakcinacija dostigla 80 i 90 odsto.

Od 23:59 sati pabovi i kafići mogu imati 20 gostiju u zatvorenom prostoru koji su vakcinisani dva puta i 50 na otvorenom, dok frizeri mogu dopustiti ulaz za pet mušterija. Maske će i dalje biti obavezne i u zatvorenom i na otvorenom.

Dok se kompanije pripremaju za doček kupaca, dnevne zaraze u Viktoriji su u četvrtak porasle na 2.232, što je drugi najveći dnevni broj u bilo kojoj australijskoj državi tokom pandemije.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track