RUSIJA MOŽDA NAPADA I IZ SVEMIRA? Čelnici NATO se spremaju za odbranu, planiraju više frontova, udar će biti neočekivan! VIDEO
Foto: Profimedia

strategija

RUSIJA MOŽDA NAPADA I IZ SVEMIRA? Čelnici NATO se spremaju za odbranu, planiraju više frontova, udar će biti neočekivan! VIDEO

Planeta -

Ministri odbrane NATO -a dogovoriće se o novom master planu za odbranu od bilo kakvog potencijalnog ruskog napada na više frontova, uprkos novom fokusu alijanse na Kinu, rekli su diplomate i zvaničnici.

Poverljiva strategija nadilazi postojeće regionalne odbrambene planove i ima za cilj pripremu za svaki istovremeni napad u regionima Baltičkog i Crnog mora, po mogućnosti uključujući nuklearno oružje, hakovanje računarskih mreža ili svemirski napad.

Zvaničnici i diplomate kažu da takav napad nije neposredan. Rusija negira bilo kakve ratne namere i kaže da je NATO taj koji rizikuje da destabilizuje Evropu takvim pripremama.

Međutim, američki zvaničnici, diplomate NATO-a i bivši zvaničnici kažu da je koncept odvlačenja pažnje i odbrane u evroatlantskoj oblasti potreban jer Rusija razvija napredne sisteme naoružanja i raspoređuje trupe i opremu bliže granicama saveznika.

U maju je Rusija okupila oko 100.000 vojnika na svojoj granici sa Ukrajinom, što je najveći broj otkako je Moskva anektirala Krim 2014. godine, kažu zapadni zvaničnici. U septembru je Rusija koristila nove borbene robote u velikim vojnim vežbama sa Belorusijom koje su upozorile baltičke saveznike.

Budući da je Rusija nadograđivala ili zamenjivala sovjetske vojne svemirske sisteme kako bi potencijalno napala satelite u orbiti, razvijajući tehnologije zasnovane na veštačkoj inteligenciji kako bi poremetila savezničke komandne sisteme, Moskva takođe razvija „super oružje“.

Otkriven je 2018. godine i uključuje nuklearne krstareće rakete pet puta brže od zvuka, što bi moglo izbeći sisteme ranog upozoravanja.

Penzionisani američki general Ben Hodžis, koji je komandovao američkim vojnim snagama u Evropi od 2014. do 2017. godine, rekao je Rojtersu da se nada da će strateški plan dovesti do veće koherentnosti u kolektivnoj odbrani NATO -a, što znači više resursa za područje Crnog mora.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track