METROPOLA DIVERZITETA I RAVNOPRAVNOSTI: London ima više skulptura životinja nego istaknutih žena
Foto: Vuk Valcic / Alamy / Alamy / Profimedia

manjina tek nema

METROPOLA DIVERZITETA I RAVNOPRAVNOSTI: London ima više skulptura životinja nego istaknutih žena

Planeta -

Nova studija čiji su rezultati objavljeni u trenutku kada je gradonačelnik Sadik Kan obećao milion funti za spomenike koji će odražavati diverzitet metropole, pokazala je da situacija na terenu nije baš takva.

Broj životinjskih statua u Londonu dvostruko je veći od broja skulptura istaknutih i poznatih žena, pokazala je nova studija.

Od gotovo 1500 skulptura u prestonici Britanije, više od petine je posvećeno istaknutim muškarcima (20,5 posto) a svega četiri procenta je posvećeno ženama. Broj skulptura životinja, njih gotovo 100, je dvostruko veći od statua poznatih žena.

Svega jedan procenat spomenika posvećen je obojenim ljudima i to 0,9 posto muškarcima i 0,2 posto ženama.

Studija, koja je deo nacionalnog istraživačkog projekta Art UK i koju je delimično finansirala gradska skulština je prva sveobuhvatna procena javnih spomenika i skulptura u gradu.

Rezultati su objavljeni nakon što je gradonačelnik izložio detalje fonda od milion funti čiji je plan da skulpture i spomenici u gradu odražavaju raznovrsnost i raznolikost grada i dostignuća svih koji su doprineli njegovom uspehu.

Članovi odbora koji će razmatrati spomenike rekli su Gardijanu da je poenta naglasiti koliko je London grad raznih kultura i običaja, a ne samo "rušenje statua", aludirajući na rušenje statue Edvarda Kolstona, trgovca robljem iz 17. veka čiju su statuu u Bristolu uništili BLM (Black Lives Matter) demonstranti u junu 2020. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track