OPTUŽBA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVEČNOSTI? Bolsonaro odbacuje kritike na način rešavanja kovid krize, kaže da je ispravno postupao
Foto: EPA / Joedson Alves

brazil

OPTUŽBA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVEČNOSTI? Bolsonaro odbacuje kritike na način rešavanja kovid krize, kaže da je ispravno postupao

Planeta -

Brazilski Senat preporučio je da se protiv predsednika Žaira Bolsonara podigne optužnica za zločine protiv čovečnosti zbog načina na koji je "hendlovao" kovid krizu.

Bolsonaro (66) je momentalno negirao da postoje bilo kakve greške u načinu na koji je njegova administracija rešavala krizu sa pandemijom koronavirusa i kritikovao izveštaj parlamentarnog komiteta.

"Bilo bi dobro kada bi komitet učinio nešto produktivno za Brazil. Ništa nisu postigli sem mržnje i neprijateljstva, ali znam da nismo odgovorni za bilo šta. Od prvog trenutka smo ispravno postupali", rekao je on.

Više od 600.000 ljudi umrlo je u Brazilu od posledica koronavirusa. Odluka da li će optužnica biti podignuta sada zavisi od državnog tužioca koga je Bolsonaro postavio.

Brazilski predsednik je konstantno odbacivao koronu kao pretnju i širio dezinformacije o bolesti i neodobrenim lekovima, istovremeno ignorišući međunarodne zdravstvene preporuke o nošenju maski i smanjenju kontakata.

Snator Renan Kaleiros koji je koji je vodio parlamentarnu istragu u vezi sa načinom na koji se najmnogoljudnija južnoamerička zemlja nosila sa pandemijom korone, ocenio je da bi Bolsonara trebalo optužiti za ubistvo zbog grešaka koje su za posledicu imale na hiljade mrtvih.

Parlamentarni komitet od 11 članova ispitivao je šest meseci način na koji je Bolsonaro vodio zemlju tokom kovid krize i u izveštaju na 1200 strana pozvao na podizanje optužnice protiv predsednika po nizu tačaka, od šarlatanstva, preko podsticanja zločina do zloupotrebe javnih fondova i zločina protiv čovečnosti.

U izveštaju se ukazuje i na to da se stručni odbor zalaže da Bolsonaro bude suočen sa devet tačaka optužnice, a preporučeno je i da bude optužen za ubistvo i genocid nad domorodačkim grupacijama.

Izveštaj je danas potvrdio i Senat.

Iz kancelarije državnog tužioca Augusta Arasa je saopšteno da će izveštaj biti pomno proučen i analiziran. Senatori strahuju da će Aras pokušati da zaštiti Bolsonara, a jedan od njih, Omar Aziz rekao je Al Džaziri da postoji dovoljno dokaza da Bolsonaro završi u zatvoru.

"Ako državni tužilac ne uradi ništa, obratićemo se Vrhovnom sudu i Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Insistiraćemo da se pravda sprovede", rekao je on.

Bez obzira na to da li će optužnica biti podignuta, izveštaj je dodatno uništio ugled predsednika koji želi reizbor 2022. godine. Ankete javnog mnjenja pokazuju da Bolsonaro može da računa na slabu podršku, dok njegov protivnik, bivši levičarski predsednik Luis Injasijo Lula da Silve uživa veliku podršku javnosti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja