MORAVJECKI ČVRSTOG STAVA: Poljska neće pokleknuti pred ucenama EU! Jesmo za dijalog!
Foto: EPA / OLIVIER HOSLET / POOL

varnice u briselu

MORAVJECKI ČVRSTOG STAVA: Poljska neće pokleknuti pred ucenama EU! Jesmo za dijalog!

Planeta -

Poljska neće pokleknuti pred ucenama EU, već će nastojati da reši aktuelne sporove, rekao je premijer Mateuš Moravjecki, koji je došao u Brisel pre sastanka lidera EU da brani svoju državu, u eskalaciji ideološke borbe.

Dugotrajne tenzije između poljskih vladajućih nacionalista i liberalne većine evropskog bloka naglo su porasle otkad je poljski Ustavni sud doneo odluku 7. oktobra da su elementi zakona EU nespojivi sa Ustavom Poljske.

Osporavajući centralno načelo integracije u EU, ovaj slučaj rizikuje da izazove novu temeljnu krizu za blok, koji se i dalje bori sa posledicama Bregzita, kao i da Poljska izgubi velikodušne evropske finansijske injekcije.

"Neke evropske institucije preuzimaju pravo da odlučuju o stvarima koje im nisu dodeljene" izjavio je Moravjecki uoči dvodnevnih razgovora 27 nacionalnih lidera bloka u Briselu.

On je naveo da Poljska neće pristati na ucene.

"Nećemo delovati pod pritiskom ucena, spremni smo za dijalog, ne pristajemo na sve veće nadležnosti institucija EU, ali ćemo, naravno, razgovarati o tome kako u dijalogu rešiti trenutne sporove" rekao je Moravjecki.

Njegove bogatije zapadne kolege posebno žele da spreče da njihovi novčani doprinosi u EU koriste konzervativni političari, za koje smatraju da podrivaju ljudska prava utvrđena evropskim zakonima.

Kurir.rs / Srna, RTRS, Foto: EPA / OLIVIER HOSLET

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track