ODLUKA JE PALA: Kanađani koji se okliznu na snegu i povrede, sada mogu da tuže gradove
Foto: Marc Bruxelle / Alamy / Alamy / Profimedia

pazi kako čistiš

ODLUKA JE PALA: Kanađani koji se okliznu na snegu i povrede, sada mogu da tuže gradove

Planeta -

Vrhovni sud Kanade presudio je da opštine moraju da uklanjaju sneg i da nisu imune na tužbe koje proizilaze iz neispunjavanja te obaveze.

Odluka je rezultat slučaja koji je pokrenula žena koja je povredila nogu prelazeći preko snežne rampe u Nelsonu, Britanska Kolumbija, 2015. godine. Tarin Džoj Marči je tužila grad za milion dolara i njena tužba će se sada ponovo naći pred sudom.

Očekuje se da će odluka Vrhovnog suda izazvati lavinu tužbi zbog klizanja i padanja po snegu širom zemlje.

Kanada troši stotine miliona dolara na čišćenje snega i slućaj Marčijeve je izazvao veliko interesovanje javnosti.

Marči je pokušala da tuži grad Nelson jer je povredila nogu preskačući gomilu snega da bi došla do pešačke staze. Grad je očistio više parking mesta ali su čistači sneg nagomilali duž ivičnjaka i nisu oslobodili prolaz za pešake.

Prvi sudija koji je saslušao njen slučaj rekao joj je da je ona sama kriva i da je znala rizik preskakanja gomile snega. Drugi sud je procenio da je grad ispunio svoju dužnost i uklonio sneg i da je imun na tužbe.

Onda je Vrhovni sud presudio da je to preširoka definicija i da je uklanjanje snega stvar politike svake opštine ali da grad ne može da procenjuje gde će uklanjati sneg a gde neće.

"Time što su očistili parking mesta na Bejker stritu, Grad je pozvao javnost da ih koristi kako bi pristupili firmama koji se nalaze u ulici", navodi se u presudi. "Tužiteljka je pokušala upravo to da uradi, kada je pala sa gomile snega koju je napravio Grad tokom uklanjanja istog".

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track