PAZITE ŠTA RADITE, POMNO VAS PRATIMO: Kina poslala upozorenje Slovačkoj i Češkoj uoči dolaska tajvanskog šefa diplomatije
Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP / Profimedia

tenzije

PAZITE ŠTA RADITE, POMNO VAS PRATIMO: Kina poslala upozorenje Slovačkoj i Češkoj uoči dolaska tajvanskog šefa diplomatije

Planeta -

Peking je upozorio Slovačku i Češku, uoči posete tajvanskog ministra spoljnih poslova objma državama, da niko ne bi trebalo da gaji iluzije u pogledu "nužnih mera" koje će Kina preduzeti u obrani svog suvereniteta.

Kina, koja Tajvan doživljava kao svoju teritoriju, uvek burno reaguje kada visoki tajvanski zvaničnici odlaze u posete drugim zemljama i na to gleda kao na skrivenu podršku težnjama tog ostrva da bude država.

Tajvanski ministar spoljnih poslova džozef Vu iduće sedmice bi trebalo da poseti Slovačku i Češku.

Vu će najpre učestvovati na analitičarskom forumu u Slovačkoj, a potom će otići u Prag gde će se sastati sa predsednikom gornjeg doma češkog parlamenta Milošem Vistrčilom i gradonačelnikom Praga Zdenekom Hribom.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da će Peking pomno pratiti Vuove posete.

Na pitanje da li će Kina preduzeti korake protiv Čeha i Slovaka, rekao je da će Kina "preduzeti odgovarajuće i potrebne mere za čvrstu obranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

"Niko ne bi trebalo da ima iluzije o tome", dodao je on.

Kina je već u sporu s Litvanijom nakon što je ona sa Tajvanom dogovorila otvaranje de fakto ambasade u prestonicama dve zemlje. Kina i Litvanija su međusobno opozvale svoje ambasadore.

Tajvan nema diplomatske veze ni s jednom evropskom zemljom osim Vatikana.

Zbog pritiska Kine mnoge zemlje ne žele da ugoste visoke tajvanske ministre, iako je Vu posetio Dansku 2019. kako bi govorio na samitu demokratije u Kopenhagenu.

Kina je pojačala svoj vojni i diplomatski pritisak na Tajvan kako bi ga prisilila da prihvati kineski suverenitet.

Tajvan kaže da je nezavisna zemlja sa pravom na međunarodno tretiranje kao takve i da će se braniti od Kine ako bude napadnut.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track