Najnovije vesti

JEDAN OD NAJSTRAŠNIJIH DILERA, UBICA I SILOVATELJ Evo ko je uhapšeni Eskobar 21. veka! Od ove stvari se nije nikada odvajao
Foto: Twitter/worldnews24u

pao najveći narko bos

JEDAN OD NAJSTRAŠNIJIH DILERA, UBICA I SILOVATELJ Evo ko je uhapšeni Eskobar 21. veka! Od ove stvari se nije nikada odvajao

Planeta
15:18h

Kolumbijske oružane snage uhapsile su trenutno najmoćnijeg dilera droge od smrti zloglasnog Pabla Eksobara, Daira Antonia Usugu, pozntog kao Otonijel, lidera moćnog kartela Clan del Golfo (Zalivskog klana), uhapsile su u džungli.

Vlasti su saopštile da su obaveštajci predvođeni SAD-om i Britanijom obezbedili dovoljno informacija zahvaljujući kojima je više od 500 vojnika i pripadnika kolumbijskih specijalnih snaga zaskočilo Otonijela u džungli i probilo osam prstenova ličnog obezbeđenja koji su ga stalno pratili.

Naziv akcije bio je “operacija Oziris”. Poginuo je jedan policajac u akciji hapšenja.

-Otonijel je bio najstrašniji diler droge na svetu, ubica policije, vojnika..., rekao je predsednik Kolumbije Ivan Duke nakon hapšenja.

-Ovaj udarac može se uporediti samo sa padom Pabla Eskobara 1990-ih, dodao je.

Clan del Golfo je bio strah i trepet na severu Kolumbije, jer nisu prezali ni od čega da bi ostvarili kontrolu nad središnjim rutama krijumčarenja kokaina iz Srednje Amerike u SAD. Američka vlada ga je davno stavila na popis najtraženijih i nudila 5 miliona dolara nagrade za hapšenje.

Prvi put je osuđen još 2009. godine na sudu na Menhetnu za ilegalnu trgovinu narkoticima, ali i za podršku radikalno desnih paramilitarnih grupa koje je SAD deklasirao terorističkim.

Kasnije je osuđen zbog unošenja 73 metričke tone kokaina u SAD u periodu od 2003. do 2014. godine preko Venecuele, Gvatemale, Meksika, Paname i Hondurasa. Kasnije su tome dodata ubistva policajaca i seksualno zlostavljanje dece i mladih, piše Jutarnji list.

“Karijeru” je, sa bratom Huanom Diosom, počeo kao borac u levičarskoj gerilskoj grupi Vojska narodnog oslobođenja. Nisu ih vodili ideološki porivi pa kad je Vojska 2006. godine potpisala mirovni sporazum sa vladom, Otonijel i brat su to odbili, i pridružili se kriminalnom podzemlju i počeli da vode operacije u strateškom regionu Golfo de Uraba na severu zemlje.

Po toponimu je kasnije kartel dobio ime. Iz Golfo de Uraba kreće većina pošiljki kokaina prema severu. Kasnije će početi da podržavaju desničarke gerilske grupe.

Brat je bio prvi lider kriminalne organizacije, ali je ubijen 2012. godine u raciji na samu Novu godinu. Otoniel se spasio i preuzeo kartel.

On i njegovi krvoloci su brzo došli na glas kao brutalne ubice i zlostavljači pre svega devojaka. Procenjuje se da je u trenutku hapšenja Clan del Golfo imao oko 1.200 pripadnika od kojih je većina vrbovana iz radikalno desnih paramilitarnih grupa. A deluju u 10 od 32 kolumbijske pokrajine.

Osim temeljnog biznisa, droge, bavili su se i ilegalnim rudarenjem, a područje na kojem su delovali su kontrolisali nasiljem: lokalni lideri koji bi im se suprotstavili su nestajali. Zarađivali su i od iznuda. Doseg im je bio širok, članovi grupe su bili hapšeni u Argentini, Brazilu, Hondurasu, Peruu i Španiji.

Američko Državno tužilaštvo je klan proglasilo “teško naoružanom, izuzetno nasilnom kriminalnom organizacijom”.

Nigde bez specijalnog dušeka

Težak udarac bila je operacija “Agamemnon” 2016. godine u kojoj je uhapšen velik broj Otonijelovih saradnika, a vlasti su nanele teške udarce finansijskom sistemu klana. Tada počinju stalna bežanja.

Kao i svaki mafijaš, Otonijel se skrivao po udaljenim ruralnim delovima zemlje, u džungli, menjajući kuće u kojima spava svake noći. Ali je uz njega stalno morao da bude ortopedski dušek na kom je spavao zbog povrede leđa, distorzije diska.

Kuće u kojima je boravio nisu bile palate, ali su imale satelitske antene, a policija bi u njima nalazila skupocene parfeme, odabrane vrste pića i hranu.

Godinama se uspešno skrivao jer je u regiji Uraba bio strah i trepet pa su snage bezbednosti bile nemoćne u pokušaju da ga lociraju. Koristio je i dresirane pse koji bi ga alarmirali ako bi se pojavila osoba koju nisu poznavali. Vlasti su se uspele da se dokopaju jednog od pasa i obuče ga da traži Otonijela.

Gotovo iznenađujući je bio video koji je objavio godinu dana kasnije kad je u zemlju dolazio papa Franja. Zatražio je da se i njegovoj grupi omogući da položi oružje i demobiliše u sklopu mirovnog procesa koji je vlada pokrenula s FARC-om (Revolucionarne oružane snage Kolumbije). To vlada nije prihvatila. Jedno su pobunjenici, sasvim drugo brutalni zločinci.

Tamni oblaci nad klanom počeli su da se nadvijaju u martu ove godine kad je uhapšena Nini Johana Usuga, Otonijelova sestra. Ona je bila zadužena za upravljanje sredstvima koja su stizala od “posla”, a primarni posao je bio da opere “prljav” novac. Taj je posao preuzela 2015. godine nakon što je uhapšena Blanka Senobija Madrid Benhumea, “La Flaka”(mršavica), Otonijelova partnerka.

Rođak Harlison Usuga je bio zadužen da brine o rutama kojima se droga transportovala iz Srednje Amerike i održavao je veze sa meksičkim kartelima. I on je uhapšen 2015. godine.

U julu ove godine kolumbijske snage bezbednosti su, u saradnji sa Panamom i SAD-om, zaplenile 5,4 tona kokaina koji je pripadao Otonijelu. To je bio težak udarac. Hapšenje je nastavak uspešnog niza operacija. I vrhunac.

Stručnjaci potvrđuju važnost hapšenja upozoravajući na moguće nasilne posledice i unutrašnju borbu za mesto koje je držao Otonijel.

Ističu, ipak, da će operacija biti manji udarac kokainskom biznisu nego Eskobarovo, jer je sada bitno fragmentiraniji nego u doba legendarnog kriminalca.

Serhio Guzman, direktor firme Analiza rizika u Kolumbiji, smatra da će se uskoro pojaviti novi lider koji će biti još i gori.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track