MOŽE LI LEGO DA SPASE KORALNI GREBEN? Naučnici na nesvakidašnji način pokušavaju da zaustave nestanak korala u Singapuru VIDEO
Foto: Printscreen/BBC

ekologija

MOŽE LI LEGO DA SPASE KORALNI GREBEN? Naučnici na nesvakidašnji način pokušavaju da zaustave nestanak korala u Singapuru VIDEO

Planeta -

Singapur je dom trećem najvećem koralnom grebenu na svetu.

Širom sveta, koralni grebeni su "zaštićena vrsta", dom hiljadama morskih vrsta i vitalni deo podvodnog ekosistema. Međutim, zbog globalnog zagrevanja, zagađenja, razvoja obala, koralni greben u Singapuru polako nestaje.

Zbog toga je grupa naučnika sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru smislila neobičan plan - zaustaviće nestajanje grebena... Lego kockama?

Jani Tanzil sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru je deo grupe naučnika koji koriste Lego da spasu koralne grebene Singapura.

Ako uzmete u obzir da je ukupan broj koralnih vrsta u celom svetu oko 800, mi smo srećnici koji imaju gotovo trećinu svetskog diverziteta koji je koncentrisan na maloj površini oko južnih ostrva Singapura.

Koralni grebeni Singapura već decenijama propadaju zbog izgradnje i zagađenosti.

Veruje se da je ovo prvi put da naučnici koriste Lego kocke u pokušaju oživljavanja i očuvanja grebena.

Naučnici najpre uzimaju olabavljene delove korala sa grebena i kače ih na Lego kocke. Ti mali komadi onda mogu da izrastu u veće kolonije.

Ali zašto Lego kocke?

"Modularan je, dobre je veličine koja može da se menja. Ako radimo sa većim komadima korala, potrebno je samo da spojimo više kockica. A ako želimo da radimo sa manjim koralima, možemo da koristimo manje Lego kockice", rekla je Tanzil.

Ovaj metod "vertikalne farme" pomaže i u "uštedi" prostora.

"Pomalo liči na Singapur gde nemamo dovoljno prostora, pa živimo u višespratnicama. Vertikalne farme korala nisu nov koncept.Sada smo samo iskoristili modularnost kockica i vertikalnih farmi i spojili ih u jednu celinu kako bismo maksimalno iskoristili prostor u akvarijumu", rekla je Jani.

Za sada, ovi korali se koriste za ispitivanja u Nacionalnoj pomorskoj laboratoriji na ostrvu Sent Džonz. Ali se naučnici nadaju da će jednog dana uzgajiti dovoljno korala koje će vratiti nazad u vode Singapura.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track