ŽENE U AVGANISTANU TRAŽE SVOJA PRAVA I POMOĆ: Zašto svet mirno gleda kako umiremo? FOTO
Foto: James EDGAR / AFP / Profimedia

PROtestI U KABULU

ŽENE U AVGANISTANU TRAŽE SVOJA PRAVA I POMOĆ: Zašto svet mirno gleda kako umiremo? FOTO

Planeta -

Na današnjim protestima u Kabulu, žene su tražile svoja prava na rad i obrazovanje i prozvale međunarodnu zajednicu, rekavši da "svet gleda i ćuti dok one umiru".

"Zašto svet mirno gleda kako umiremo?", stajalo je na jednom od natpisa koje su nosili demonstranti u Kabulu.

Desetak njih rizikovalo je gnev Talibana, koji su zabranili demonstracije i gušili ih silom od preuzimanja vlasti u avgustu.

Pre nego što su islamisti uklonili medije koji su pratili protest, aktivistkinje su uspele da istaknu transparente sa zahtevima za pravo na obrazovanje i rad.

"Tražimo od generalnog sekretara UN da nas podrži u traženju prava na obrazovanje i rad. U ovom trenutku sve nam je uskraćeno", rekla je za AFP Vahida Amiri, jedna od organizatorki Spontanog pokreta žena aktivistkinja u Avganistanu.

0639860572, Avganistan, protesti, žene
foto: James EDGAR / AFP / Profimedia

Njihov protest, koji se odnosi na, kako se navodi, "političku, socijalnu i ekonomsku situaciju" u Avganistanu, trebalo je da se održi u blizini misije UN (UNAMA), ali je u poslednjem trenutku prebačen na drugu lokaciju.

Reč je o ulazu u nekadašnju "Zelenu zonu”, gde se nalaze zgrade nekoliko zapadnih ambasada koje su uglavnom napuštene nakon što su talibani preuzeli vlast. Naoružani talibanski čuvari na ulazu u obezbeđeno područje pozvali su demonstrante i medije da se udalje.

Avganistan, žene, protest
foto: EPA/STRINGER

Izveštač AFP-a je bio svedok dolaska pojačanja od desetak drugih, uglavnom naoružanih talibanskih stražara, koji su odgurnuli novinare a jednom od lokalnih reportera oduzeli mobilni telefon kojim je snimao protest.

"Nemamo ništa protiv talibana, samo želimo da protestujemo u miru“, rekao je Vahida Amiri.

Simbolične demonstracije žena postale su česta pojava u Kabulu poslednjih nedelja, pošto im talibani još nisu dozvolili da se vrate na posao, a većini devojčica i dalje je zabranjeno da idu u školu.

Prošlog četvrtka je oko 20 žena bilo dozvoljeno da protestuje duže od sat i po, ali su talibani pretukli nekoliko lokalnih i stranih novinara koji su pratili protest.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track