TRUDO REKONSTRUISAO VLADU: Ženama pripala glavna ministarstva u novom kabinetu premijera Kanade
Foto: Tang Justin/Canadian Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

pranira i novi mandat

TRUDO REKONSTRUISAO VLADU: Ženama pripala glavna ministarstva u novom kabinetu premijera Kanade

Planeta -

Kanadski premijer Džastin Trudo predstavio je novu, rekonstruisanu, vladu i na ključne položaje ministarstava spoljnih poslova i odbrane postavio - žene.

Trudo je imenovao Melani Džoli za ministarku spoljnih poslova, a Anitu Anand za ministarku odbrane. Kristija Frilend je zadržala fukciju zamenice premijera i ministarke finansija.

Džoli je ranije bila ministar za ekonomski razvoj, a pre toga ministar kulturno-istorijskog nasleđa. Anan je druga u istoriji žena na tom položaju. Pre ministarstva odbane bila je ministar nabavke i predvodila je napore Kanade da nabavi vakcine protiv kovida-19.

Žene čine polovinu novog kabineta, što je uobičajeni sastav kanadske vlade od 2015. godine kada je Trudo prvi put izabran za premijera.

Trudo je formirao novo ministarstvo za mentalno zdravlje i bolesti zavisnosti na čijem će čelu biti Kerolin Benet.

Stiven Gilbo, koji je nekada radio za organizaciju Grinpis, imenovan je za ministra životne sredine, što bi moglo da izazove zabrinutost u provinciji Alberta koja je bogata naftom.

Samo 10 ministara iz Tridoovog prethodnog kabineta ostaje na svojim položajima, a nova vlada ima 39 ministara, uključujući i Trudoa.

Trudoova Liberalna stranka je pobedila na tri uzastopna izbora, ali nije uspela da osvoji većinu mesta u nacinalnom parlamentu na poslednja dva izbora zbog čega su morali da se oslanjaju na bar još jednu stranku kako bi usvajali zakone i ostali na vlasti.

Trudo je, u međuvremenu, izjavio da namerava da predvodi svoju stranku i na sledećim izborima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track