OVO SE NE ČUJE SVAKI DAN: Sjedinjene Države oštro kritikovale saveznika, Izrael zbog izgradnje stanova na Zapadnoj obali
Foto: EPA / ABED AL HASHLAMOUN

duboko zabrinuti

OVO SE NE ČUJE SVAKI DAN: Sjedinjene Države oštro kritikovale saveznika, Izrael zbog izgradnje stanova na Zapadnoj obali

Planeta -

Američka administracija prvi put je oštrim tonom kritikovala Izrael zbog najavljene izgradnje više od 1000 novih stanova na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Duboko smo zabrinuti planom izraelske vlade", izjavio je novinarima portparol Stejt demartmenta Ned Prajs.

"Oštro se protivimo širenju naselja, koje je u potpunosti suprotno naporima smanjenja napetosti i garantovanju mira i šteti izgledima rešenja na principu dve države", izraelske i palestinske, dodao je on.

Izrael će u sedam jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali graditi 1355 novih stanova, objavilo je u nedelju ministarstvo građevine, a palestinske vlasti su odluku odmah osudile. Vlasti bi trebalo da predlože i gradnju dodatnih 3000 stanova, piše Rojters.

Za te nove stanove i one čiju su gradnju vlasti najavile u avgustu na Zapadnoj obali zeleno svetlo mora da da i ministarstvo obrane.

"Jačanje jevrejske prisutnosti (na Zapadnoj obali) ključno je za cionističku viziju", rekao je Elkin, član ekstremno desno orijentirane stranke Nova nada.

"Takođe, smatramo da je neprihvatljiv svaki pokušaj retroaktivne legalizacije ilegalnih naselja", reagovao je Prajs u Vašingtonu i dodao da su te stavove američki zvaničnici direktno preneli Izraelu.

Ovo je jedan od najoštrijih stavova Sjedinjenih Država u pogledu izraelskog naseljavanja na palestinskim teritorijima od kada je početkom godine predsednik Džo Bajden ušao u Belu kuću.

Njegov prethodnik Donald Tramp nizom poteza išao je na ruku Izraleu i tadašnjem premijeru, svom "prijatelju" Benjaminu Netanjahuu.

Trampov državni sekretar Majk Pompeo je čak 2019. izmenio američku doktrinu rekavši da Vašington više ne smatra kolonije protivne međunarodnom pravu. Takvo stajalište Izrael je slavio kao pobedu, a Palestinci su ga žestoko kritikovali.

Izraelska kolonizacija doživela je velik uzlet tokom Taumpovog mandata.

Bajdenova administracija koja je deklarativno protivna kolonizaciji, proteklih meseci je upozoravala Izrael i Palestince da se suzdrže od "jednostranih" poteza koji bi mogli da izazovu napetosti.

Sadašnja administracija, kako se čini, današnjim upozorenjem bliže je stajalištu bivšeg predsednika Baraka Obame, koji je na kraju svog mandata 2016. prihvatio istorijsku rezoluciju UN-a, kojim se osuđuju izraelske kolonije.

Te kolonije podignute na palestinskim područjima koja je Izrael okupirao 1967. Ujedinjene nacije smatraju ilegalnima, a veliki deo međunarodne zajednice smatra ih ozbiljnom preprekom miru.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track