Josipović: Pupovac ugrožava evropsku budućnost Hrvatske
Foto: Tanjug

Polemika

Josipović: Pupovac ugrožava evropsku budućnost Hrvatske

Planeta -
U saopštenju Jospiovićevog kabineta se navodi da Pupovac "Hrvatsku pozicionira kao taoca njegovih privatnih problema"

ZAGREB - Kabinet predsednika Hrvatske Ive Josipovića saopštio je, povodom intervjua predsednika Srpskog narodnog veća Milorada Pupovca beogradskom "Danasu", da je on tom prilikom izneo niz neprihvatljivih stavova i da je spreman da, zarad svojih ličnih interesa, ugrozi evropsku budućnost Hrvatske.

U saopštenju s Pantovčaka se navodi da Pupovac "Hrvatsku pozicionira kao taoca njegovih privatnih problema".

"Najvažnije, gospodin Pupovac je naveo kako nastavak kritike njegove politike i propitivanje njegovog poslovanja predstavlja razlog za tvrdnju kako Hrvatska možda ne ispunjava obveze iz monitoringa o pristupanja EU", navodi se u saopštenju i dodaje da time Pupovac sebe stavlja iznad načela demokratskog funkcionisanja društva i slobode medija, a Hrvatsku pozicionira kao taoca njegovih privatnih problema.

Pupovac je u intervjuu "Danasu" rekao da nema "monopol na srpstvo", tvrdeći da iza napada Josipovića stoji njegovo odbijanje da dođe na proslavu godišnjice hrvatske vojne akcije "Oluja".

On je rekao da očekuje od Josipovića da zaustavi svoju "političko medijsku kampanju proizvodnje alternativne politike Srba u Hrvatskoj, nepriznavanja izabranih predstavnika Srba od opština do Sabora i izabrane srpske samouprave u Hrvatskoj pod izgovorom brige za pluralizam među Srbima".

"Očito, gospodin Pupovac zbog kritika s kojima je suočen namerava 'tužiti' Hrvatsku Europskoj uniji", poručuju iz predsedničkog kabineta.

Time, kako se navodi, Pupovac, koji je i saborski poslanik, želi svoju poziciju da izjednači s položajem manjina u Hrvatskoj, zaboravljajući da su najoštrije kritike njegovog rada došle upravo iz redova srpske manjine.

"Zaprepašćuje da je Pupovac, zbog svojih interesa, spreman da ugrozi evropsku budućnost Hrvtske", ističe se u saopštenju.

Iz Kabineta ocenjuju da je Pupovčeva teza o skretanju predsednika Josipovića "u desno" legitimna, ali promašena.

"Ne samo zato što dolazi od političkog lidera koji je u dva mandata bio koalicioni partner u desnim vladama, već i zbog promašenog argumenta vezanog za obavezu Josipovića na obeležavanjima trgičnih događaja iz prošlosti".

Podseća se i da je Josipović, uz bivšeg predsednika Stjepana Mesića, jedan od visokih funkcionera koji su najčešće prisustvovali odavanju pošte žrtvama iz Drugog svetskog rata, a "prvi je koji je, i ne jednom, odao počast srpskim žrtvama iz Domovinskog rata".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track