SPUTNJIK MOMENAT: Načelnik Generalštaba vojske SAD uporedio testiranje kineskog hipersoničnog oružja sa lansiranjem satelita
Foto: Patrick Semansky/POOL / Xinhua News / Profimedia

trka u naoružanju

SPUTNJIK MOMENAT: Načelnik Generalštaba vojske SAD uporedio testiranje kineskog hipersoničnog oružja sa lansiranjem satelita

Planeta -

Predsjedavajući Združenog štaba Mark Majli nazvao je test hipersoničnog sistema oružja "vrlo značajnim tehnološkim događajem"

Predsedavajući Združenog komiteta načelnika štabova SAD general Mark Majli ocenio je da je kineska nedavna proba hipersoničnog oružja "trenutak za Sputnjik", sugerišući da su SAD zaostale u trci u naoružanju 21. veka.

"Ono što smo videli je veoma značajan događaj testiranja hipersoničnog sistema oružja. I to je veoma zabrinjavajuće", rekao je Majli za Blumberg.

"Ne znam da li je to pravi trenutak za Sputnjik, ali mislim da je vrlo blizu tome", dodao je on aludirajući na lansiranje sovjetskog satelita 1957 godine i njihovo preuzimanje vođstva utakozvanoj "svemirskoj trci" sa SAD.

Poput lansiranja Sputnjika, analitičari kažu da bi kineski test mogao da gurne u hiperpogon kontinuiranu tehnološku utrku između supersila.

Američki general je takođe ocenio da će narednih 10, 20, 25 godina "najveći geostrateški izazov za Sjedinjene Države biti Kina" i dodao da je vojni razvoj Pekinga "vrlo značajan", navodi RT.

List Fajnenšl tajms nedavno je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da su Kinezi lansirali u orbitu oružje koje je sposobno da nosi nuklearni teret.

Izvršni direktor kompanije Rejteon (Raytheon), jednog od najvećih američkih proizvođača oružja, takođe je priznao da SAD značajno zaostaju za Kinom u razvoju hipersoničnog oružja.

Vašington kasni "najmanje nekoliko godina“, rekao je zvršni direktor Gregori Hejz.

Kina je, međutim, pokušala da smiri strasti, navevši da su lansirali samo "svemirsko vozilo za višekratnu upotrebu".

Poricanje Kine je “zamagljivanje istine”, smatra Džefri Luis, direktor Programa za neširenje naoružanja istočne Azije na Institutu za međunarodne studije u Montereju u Kaliforniji, jer su informacije o testiranju potvrdili i američki zvaničnici.

Ukazuje da je tvrdnja da je Kina testirala orbitalni sistem za bombardovanje (FOB) “tehnički verodostojna i strateški opravdana za Peking“, iako, kako kaže, FOB sistemi nisu novi.

Ideju o oružju koje ulazi u delimičnu orbitu oko Zemlje da bi iznenada pogodilo mete iz neočekivanog pravca, prvu je imao nekadašnji Sovjetski savez tokom Hladnog rata, ali je po svemu sudeći, sada ponovo oživljava Kina, podseća Al Džazira.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track