PRVI PUT NAKON VIŠE OD DVE DECENIJE U Holandiji procvetala retka ''penis biljka'' koja ima jako neprijatan miris VIDEO
Foto: Printscreen/Tik Tok

botanička bašta u holandiji

PRVI PUT NAKON VIŠE OD DVE DECENIJE U Holandiji procvetala retka ''penis biljka'' koja ima jako neprijatan miris VIDEO

Planeta -

U botaničkoj bašti u Holandiji procvetala je retka ''penis biljka''.

Ovo je tek treći put da je ova vrsta procvetala u Evropi od 1997. godine, navodi se u saopštenju botaničke bašte Univerziteta u Lajdenu, prenosi CNN.

Šestogodišnju ''penis biljku'' (stručan naziv je Amorphophallus decus-silvae) uzgajao je volonter iz bašte Rudmer Postma, navodi se u saopštenju za javnost.

@plantwithroos

Check out this Amorphophallus decus-silvae in bloom for the first time in 24 years, and the 3r time EVER in Europe. It's a very special, smelly day?

♬ original sound - Plant with Roos

Osoblje botaničke bašte je prvi put primetilo cvetni pupoljak sredinom septembra, a za nešto više od mesec dana, pupoljak je postao oko pola metra visok, sa uskom stabljikom do 2 metra.

Biljka je poreklom iz Indonezije koja je bogata tropskim prašumama, ''penis biljci'' je potrebno veoma toplo i vlažno okruženje za rast i zato joj je teško rasti u Evropi.

Njen neprijatan, oštar miris (sličan trulom mesu) pomaže baštovanima da predvide kada će biljka cvetati, što se prema izdanju dešava u dve faze: u fazi ženskog cvetanja i u fazi muškog cvetanja.

Tokom faze ženskog cvetanja, beli deo cveta u obliku falusa koji se zove spadiks se zagreva i emituje loš miris.

-Još nije jako loše mirisalo, ali (miris) je postao intenzivniji popodne, rekla je volonterka bašte i učiteljica joge Ros Koken u TikTok video snimku koji je objavila 22. oktobra.

Muve i ostale polinatore ovaj miris privlači, pa se skupljaju u biljku i prekrivaju se polenom koji biljka proizvodi tokom faze muškog cvetanja, piše CNN.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track