BAJDEN STIGAO NA SASTANAK SA PAPOM: Susret u vreme žestoke debate o abortusu FOTO
Foto: Vatcan Media via Spaziani. / UPI / Profimedia

vatikan

BAJDEN STIGAO NA SASTANAK SA PAPOM: Susret u vreme žestoke debate o abortusu FOTO

Planeta -

Džo Bajden, drugi katolički predsednik SAD u istoriji, doputovao je danas na susret sa papom Franjom, za koji se očekuje da će biti na temu klimatskih promena i nejednakosti, ali je u senci zalaganja demokrata za pravo na abortus u Sjedinjenim Državama.

Predsednikova kolona stigla je u Vatikan pod jakim merama bezbednosti, intenzivnim i u Rimu, koji se uporedo sprema da bude domaćin samita G20 ovog vikenda.

Švajcarska garda u tradicionalnim uniformama dočekala je Bajdena i njegovu suprugu Džil ispred Apostolske palate sa koje se vijorila američka zastava.

Žestoka debata o abortusu u SAD

Susret prvog latinoameričkog pape i drugog katoličkog predsednika Sjedinjenih Država, posle Džona F. Kenedija, odvija se u vreme žestoke debate o abortusu unutar američke crkve. Bajden je pod pritiskom konzervativaca da promeni svoj stav o abortusu u skladu sa svojom verom.

0640472273, Džo Bajden, papa Franja
foto: Vatcan Media via Spaziani. / UPI / Profimedia

Predsednik redovno prisustvuje misi i drži sliku Franje na svom stolu u Ovalnom kabinetu. Za pobačaj govori da mu se lično protivi, ali da ne može nametati svoj stav kao čelnik. Njegovi najžešći kritičari unutar američke crkve traže da mu se zbog toga zabrani primanje pričesti.

"Dragi papa Franjo, hrabro ste istakli da je abortus 'ubistvo'. Molimo razgovarajte sa predsednikom Bajdenom o ovom ključnom pitanju. Njegova uporna podrška abortusu je sramota za Crkvu i skandal za svet", napisao je biskup Tomas Tobin na Tviteru.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track