POLJSKA UZDRMALA EU KAO SLOVENIJA SFRJ: Evropski parlament tuži Evropsku komisiju! Ne čine ništa da UVEDU SANKCIJE Varšavi
Foto: Shutterstock

POLEGZIT

POLJSKA UZDRMALA EU KAO SLOVENIJA SFRJ: Evropski parlament tuži Evropsku komisiju! Ne čine ništa da UVEDU SANKCIJE Varšavi

Planeta -

Evropski parlament odlučio je da tuži Evropsku komisiju zbog „nečinjenja“ u vezi sa mehanizmom vladavine prava.

Evropski parlament tužio je izvršni ogranak vlade EU, Evropsku komisiju, zbog neuspeha da koristi mehanizam sankcija protiv država članica koje krše pravila poput Poljske.

Taj mehanizam uveden je krajem 2020. godine i omogućava EU da uskrati finansiranje državi članici koje Brisel vidi kao kršenje vladavine prava.

Nacija koja je trenutno na vrhu crne liste je Poljska, čija je konzervativna vlada usvojila niz politika koje EU smatra neprihvatljivim.

„Očekujemo da će Evropska komisija delovati na dosledan način i ispuniti ono što je predsednica fon der Lajen izjavila tokom naše poslednje plenarne rasprave o ovoj temi. Reči se moraju pretvoriti u dela“, rekao je predsednik Evropskog parlamenta David Marija Sasoli, komentarišući podnesak.

Poljski ustavni sud ocenio je da su neki zakoni EU u suprotnosti sa ustavom Poljske, što mnogi doživljavaju kao veliki korak ka "Polegzitu" - izlasku zemlje uz Unije. Odluka Ustavnog suda Poljske mogla bi da ima dalekosežne posledice po odnose Varšave sa Briselom, ali i pristup EU fondovima.

Sud, čiji se legimitet dovodi u pitanje jer u njemu sedi više sudija lojalnih vladajućoj, nacionalističkoj Stranci Zakon i pravda, ocenio je da neki delovi EU sporazuma i sudskih odluka Unije nisu u skladu sa Ustavom zemlje i dodao da institucije Evropske unije ponekad "deluju van svojih komentencija", odnosno da je poljski ustav u nekim delovima nadređen evropskim ugovorima.

Nadređenost evropskog prava nad nacionalnim do sada se nije dovodila u pitanje i mnogi smatraju da je ovaj potez prvi korak prema izlasku Poljske iz EU-a.

RT/A.M.

Bonus video:

09:43

NAROD MORA DA ZNA DA EU NE ŽELI SRBIJU: Brisel samo fintama pokušava da potisne uticaj Rusije i Kine sa Balkana TAČKA 3 SRAMOTNA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track